Nieuwegeinse thuisbrouwers opgelet

Zevenstar Bier heeft weer een bierbrouwwedstrijd uitgeschreven voor de leden van het Zevenstar bierbrouwers Gilde en voor de thuisbrouwers in Nieuwegein. In november, december en begin januari kunnen de bierbrouwers weer aan de slag met het maken van een Saison bier. Op 22 januari is de inlever datum. Daarna wordt het bier gekeurd. Van de beste brouwer wordt in februari 1000 liter bier gebrouwen en komt dat bier in maart in de winkels. Uiteraard wordt de naam van de winnaar op het etiket genoemd.

Heb je belangstelling en durf je de uitdaging aan om mee te doen aan de bierbrouwwedstrijd neem dan contact op met het Zevenstar Gilde via e-mailadres: info@zevenstar.nl.

Over Zevenstar
Deze naam van de bierbrouwerij wordt voor het eerst genoemd in 1766 als bij de publieke verkoping de plakkaten deze vermelden. De naam ‘Seven Ster’ is vermoedelijk ontleend aan het sterrenbeeld Ursa Major, beter bekend als de Grote Beer. Dit sterrenbeeld omvang zeven ongeveer even heldere sterren. Voor het bierbrouwen heeft de brouwerij het benodigde water vrijwel zeker rechtstreeks geput uit de Vaartse Rijn. Dat kan worden afgeleid uit het feit, dat op de tekening van 1603 geen waterput is aangegeven.

Het brouwproces wordt in gang gezet door gemalen mout met heet water te begieten. Na enige tijd pompt de brouwer het afgetrokken moutextract naar de brouwketel. Daar vindt vermenging plaats met hop, die aan het bier de bijzondere aroma geeft en dan begint het koken van het mengsel.

Nadat het voldoende is afgekookt, wordt met grote lepels de vloeistof in goten gedaan en naar de koelbakken afgevoerd. Afkoeling vindt dan plaats tot ongeveer kamertemperatuur en daarna wordt het in de ‘geilkuip’ gegoten. Vervolgens vindt de toevoeging van gist plaats en de vloeistof blijft een aantal dagen gisten. Dat is de laatste fase van het brouwproces; het bier is gereed voor consumptie. Meer weten over bierbrouwen in Jutphaas? Lees dit document.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk