Nieuwegeinse St. Nicolaaskerk kleurt weer rood

De St. Nicolaaskerk in Nieuwegein wordt woensdagavond 22 november weer rood aangelicht. Met de actie #RedWednesday vraagt de Nicolaaskerk, samen met de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN), aandacht voor vrijheid van godsdienst en de vervolging van christenen. Wereldwijd kunnen zo’n 360 miljoen mensen hun geloof niet in vrijheid beleven. Dit jaar valt Red Wednesday samen met de Tweede Kamerverkiezingen.

Dit jaar staat de campagne vooral in het teken van vervolgde christenen, waarover Kerk in Nood eerder haar tweejaarlijkse rapport presenteerde. ‘Uit onderzoek blijkt dat de vervolging van christenen wederom is toegenomen. Wereldwijd worden christenen in meer landen vervolgd en lastiggevallen dan welk ander geloof ook. Priesters worden vermoord, gelovigen worden ontvoerd, christelijke vrouwen worden verkracht en gedwongen hun geloof te verloochenen, kerken worden ontheiligd en gemeenschappen worden gedwongen te vluchten. Wereldwijd kunnen zo’n 360 miljoen mensen hun geloof niet in vrijheid beleven.

In Nederland worden op woensdag 22 november zeker honderd kerken rood aangelicht. Velen van hen houden gebedsacties of vieren de H. Mis ter intentie van wie vervolgd worden om hun geloof. Met #RedWednesday roept Kerk in Nood op tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen onderling.

Ronald Walsteijn, voorzitter van de St. Nicolaaskerk: ‘Door de verkiezingen zullen er waarschijnlijk veel mensen op straat zijn, een mooie kans dus om voor dit probleem aandacht te vragen en de mensen die ’s avonds gaan stemmen uit te nodigen om een kaarsje op te steken in onze rood aangelichte kerk. Daarmee geven we invulling aan het thema van dit jaar: Wees een licht in de duisternis voor mensen die worden vervolgd om hun geloof. Jezus moedigt ons namelijk aan om het licht van de wereld te zijn en ons licht te laten schijnen voor anderen.’

Red Wednesday vindt zijn oorsprong in Brazilië toen men in 2015 het Christus de Verlosser-beeld in het rood liet aanlichten om de vervolging van christenen in Irak te markeren. Daarna groeide het uit tot een wereldwijde actie. Met name in het Verenigd Koninkrijk is het initiatief niet alleen omarmd door christenen, maar ook door andere religies, als blijk van solidariteit.

‘Als Nicolaaskerk vinden we het van belang om dit onderwerp letterlijk en figuurlijk te belichten. Het rood kleuren van onze kerk is dan ook een oproep tot vrede in de meest brede zin van het woord’ aldus Walsteijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk