Nieuwegeinse raad neemt voorstel aan en organiseert dit najaar een burgerberaad

De kogel is door de kerk: de gemeenteraad van Nieuwegein zal dit najaar starten met de organisatie van een burgerberaad. Het voorstel voor een burgerberaad werd vanavond tijdens de raadsvergadering aangenomen met 26 stemmen voor en 1 tegen. Het thema voor het eerste Nieuwegeinse burgerberaad? ‘Een nieuw verhaal voor zorg in Nieuwegein’.

Gemeenteraad van Nieuwegein

De afgelopen tijd heeft de raad hard gewerkt aan de plannen om het burgerberaad mogelijk te maken. Met het burgerberaad willen de raadsleden verder werken aan democratische vernieuwing in de stad en aan hun verbinding met de inwoners van Nieuwegein. Voor het thema zorg is gekozen omdat dit een onderwerp is dat de hele stad raakt. Bovendien is zorg een ingewikkeld onderwerp en is het goed als veel mensen erover meepraten.

Bij een burgerberaad worden op basis van een gewogen loting ongeveer 160 inwoners geselecteerd die samen een representatieve groep Nieuwegeiners vormen. Zij gaan aan de slag om de gemeenteraad een advies te geven. Het burgerberaad zal begeleid worden door een bureau dat hier veel ervaring mee heeft.

De raad verwacht dat het burgerberaad het advies in het eerste kwartaal van 2025 kan presenteren. Later dat jaar zal de raad het burgerberaad evalueren. Dat is belangrijk omdat Nieuwegein dit voor het eerst organiseert. En natuurlijk wil de raad goed onderzoeken of het burgerberaad er inderdaad voor zorgt dat de keuzes die de raad maakt, beter aansluiten bij wat de mensen in de stad nodig hebben.

Alma Feenstra is voorzitter van de commissie die de plannen voor het burgerberaad uitwerkte. Ze is blij met het besluit: “Er is heel veel deskundigheid aanwezig bij de mensen in Nieuwegein. Mensen hebben iets geleerd of zijn deskundig geworden door de eigen ervaringen. Door die deskundigheid te gebruiken, kunnen wij als raad een beter besluit nemen. En ik geloof erin dat het ook een leuk proces is: met zijn allen aan de slag om de stad mooier te maken.”

‘Dit is goed nieuws voor alle Nieuwegeiners,’ zegt GroenLinks-raadslid Jelle Doosje na afloop van de raadsvergadering van donderdag 20 juni, ‘door te starten met een burgerberaad geven we opnieuw een stem aan onze inwoners!’

De zorg staat ook in Nieuwegein onder druk
Jelle Doosje: ‘We hebben creatieve oplossingen nodig op de complexe vragen die voor ons liggen. De gezondheidsverschillen worden groter, de zorgvragen nemen toe terwijl er tekorten komen op de arbeidsmarkt. Ook zien we de mentale problemen onder jongeren toenemen. Hoe maken we Nieuwegein gezonder en hoe kijken onze inwoners hier tegenaan?’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk