Katern

Nieuwegeinse hockeyclub heeft geen spaargeld voor verhuizing, gemeenteraad onaangenaam verrast

Waar is het spaarpotje van de Nieuwegeinse hockeyclub MHCN? En waarom kan het de geplande verhuizing over twee jaar niet betalen en moet de gemeente bijspringen? Die vragen hebben meerdere partijen in de Nieuwegeinse gemeenteraad, nu duidelijk is dat de gemeente 2,5 miljoen euro moet bijleggen.

Het is de bedoeling dat hockeyclub MHCN in 2024 naar sportpark Parkhout-Zandveld verhuist vanuit het huidige sportpark in Rijnhuizen. In Rijnhuizen wordt ruimte vrijgemaakt voor woningbouw. In 2014 was afgesproken dat de club voor de verhuizing eigen geld zou inbrengen voor de ‘benodigde investeringen in de accommodatie’, maar zeven jaar blijkt er geen geld in de kas te zitten.

Meer kosten
Jaco Visser, bestuurslid accommodatie van MHCN verdedigt het feit dat zijn club geen eigen geld heeft voor de verhuizing: “De situatie van de hockeyclubs is totaal anders dan die van de andere verenigingen in Nieuwegein, omdat deze hockeyvereniging in feite zijn eigen complex beheert, en dus ook alle kosten die ermee gemoeid zijn om deze bespeelbaar te houden.” In tegenstelling tot sportverenigingen die een complex van de gemeente huren, benadrukt hij. Bovendien kwam de vereniging niet in aanmerking voor het kwijtschelden van huur, ‘zoals bij andere verenigingen in Nieuwegein’, schrijft de gemeente.

Tom Verhoeve (D66) vraagt zich af waar het spaarboekje van de hockeyclub is. Hij snapt niet hoe de raad pas zo laat op de hoogte is gesteld van deze kwestie. De woordvoerder van wethouder John van Engelen (sport): “Waarom het zo lang heeft geduurd is nu voor ons nu niet duidelijk. Voor het raadsbesluit op 16 december wordt er nog een kosten-batenanalyse geleverd. En op basis daarvan kan de raad een besluit nemen.”

1 miljoen investeringen
De club investeerde de afgelopen zeven jaar bijna één miljoen uit eigen middelen in velden, onderhoud en renovatie van de verouderde voorzieningen, bracht Visser gisteravond op als argument voor de slechte financiële situatie van zijn club. Vincent van Esch (PvdA): “Het was toen toch ook al de ambitie om het park tot 2024 in stand houden?” Hij begrijpt daarom ook niet dat dit nu als reden wordt aangevoerd dat de club geen geld heeft gespaard. Van Engelen kwam niet veel verder dan dat hij MHCN niets verweet en ‘dat al het gespaarde geld is opgegaan aan onderhoud’.

Een ander argument was dat corona de afgelopen tijd zorgde voor tegenvallende barinkomsten, aldus Visser. Volgens de club was het ook niet mogelijk om fors meer leden aan te trekken door de onzekerheid over de verhuizing en het veranderen van locatie.

Investeringen
Verhoeve begrijpt niet hoe het zover heeft kunnen komen: “We hebben in 2014 afspraken gemaakt, die worden niet nageleefd, en daar worden wij nu mee geconfronteerd.” Hij vindt het vervelend dat de raad nu niet verder actie heeft kunnen ondernemen en dat de kosten ‘zonder onderbouwing op ons bordje belanden’. Van Engelen stelde gisteren dat de hoge kosten waarschijnlijk voortkomen uit de hogere bouwkosten en ‘dingen die in 2016 nog niet duidelijk waren’, maar benadrukt dat de mogelijkheden goed zijn onderzocht. Hij neemt MHCN niets kwalijk: “Ze hebben het echt wel geprobeerd, maar het is niet gelukt.”

16 december neemt de raad een beslissing over het plan van de gemeente.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren