Katern

Nieuwegeinse gemeenteraad organiseert Week van de Democratie

Op donderdag 15 september aanstaande vindt de Internationale Dag van de Democratie plaats. In dat kader organiseert de Nieuwegeinse gemeenteraad in week 37 de Week van de Democratie. Deze week staat in het teken van verbinding van politiek en samenleving.

Elke dag staat er een koffiekar bemand door raadsleden in een wijkwinkelcentrum. Deze kar is van maandag tot en met vrijdag te vinden in respectievelijk Hoogzandveld, Muntplein, Galecop, Vreeswijk en Cityplaza. Op vrijdag wordt de week afgesloten door de raad en zijn voorzitter, burgemeester Frans Backhuijs. Inwoners zijn ook bij dit moment uiteraard van harte welkom om mee te kijken, luisteren én spreken.

Verder vragen we deze week extra aandacht voor de openbare fractievergaderingen en worden inwoners uit de stad uitgenodigd om op donderdagavond in het Stadshuis met raadsleden te dineren voorafgaand aan de Raadsvergadering van die avond.

Op zaterdag 17 september maakt de raad tijdens een raadsconferentie de balans op van een week de stad in. Welke geluiden zijn gehoord, welke ideeën zijn blijven hangen? Met deze interactie dragen stad en politiek gezamenlijk bij aan een vitale en levendige democratie.

‘Internationale Dag van de Democratie’
Door de Verenigde Naties is 15 september uitgeroepen tot de ‘Internationale Dag van de Democratie’ (International Day of Democracy). Op deze dag wordt stilgestaan bij de toestand van de democratie in de wereld. Democratie is een proces en een doel dat alleen met volledige steun van de internationale gemeenschap een realiteit kan worden voor iedereen.

De waarden van vrijheid, mensenrechten en algemeen kiesrecht zijn essentieel voor de democratie. De democratie is op haar beurt de natuurlijke omgeving voor de bescherming en verwezenlijking van de mensenrechten. De band tussen democratie en mensenrechten is vastgelegd in artikel 21, lid 3, van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin staat:

“De wil van het volk zal de grondslag zijn van het gezag van de regering; deze wil zal tot uiting komen in periodieke en eerlijke verkiezingen, die gehouden zullen worden krachtens algemeen en gelijkwaardig kiesrecht en bij geheime stemmingen of volgens een procedure, die evenzeer de vrijheid van de stemmen verzekert.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk