Katern

Nieuwegeinse fietsenmaker racet in België

De Nieuwegeinse fietsenmaker Arie Liefhebber van de gelijknamige fietsenwinkel aan de Waardijnburg neemt op zaterdag 19 september deel aan het Belgische en Europees Kampioenschap Hoge Bi 2015 op de Sint Kruis Kermis in Brugge. Hoge Bi fietsen zijn fietsen met een heel groot voorwiel en een klein achterwiel, model 1880.

‘Bi’ is de afkorting van ‘Bicycle’ en dus betekent Hoge Bi eigenlijk Hoge Fiets. Het was de Engelsman James Starley die in 1871 voor het eerst een fiets met een groot voorwiel en een klein achterwiel bouwde. Het idee erachter was dat je met één trapbeweging een grote afstand zou kunnen afleggen. Er werden fietsen gebouwd met verschillende wielmaten. De meest voorkomende voorwielen hadden een diameter van 1,25m tot1,50m. De Hoge Bi werd enorm populair, maar vergde tegelijkertijd een grote rijvaardigheid. Het opstappen is al een kunst op zich en door het hoge zwaartepunt is de Hoge Bi een eerder instabiele fiets. In Engeland bestonden toen echte fietsscholen.

De Club Onvergetelijke Retrofietsen Ettelgem (ORE) heeft al jaren ervaring met retro fietsen en organiseert in de rand van Sint-Kruis Kermis het BK & EK Hoge Bi. Vanuit heel Europa komen een 30-tal Hoge Bi rijders naar Sint-Kruis.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren