Nieuwegeinse Darren is helemaal in zijn element op het toneel van de Disney-musical Aladdin

Darren van der Lek (33) uit Nieuwegein speelt de rol van slechterik Iago in Disney’s musical Aladdin. Afgelopen zondag was de première in Scheveningen. De dag ervoor brak de musicalster iets in zijn voet, maar ging bewust pas na de eerste voorstelling naar het ziekenhuis: “Anders had ik de première niet kunnen spelen.”

Darren van der Lek (1988) is een Nederlandse zanger en musicalacteur. In 2014 neemt hij deel aan talentenjacht The Voice of Holland, waar hij de liveshows behaalt. Ook al komt de zanger niet terecht in de finale, is dit toch het begin van zijn landelijke musicalcarrière.

Voor The Voice speelt Van der Lek al verschillende rollen in Sprookjesboom-voorstellingen en Sprookjesboom de musical van het Efteling Theater. Daarmee staat hij dus niet alleen op de planken in het park, maar gaat hij ook het land in.

Na zijn deelname aan de populaire talentenjacht weet Van der Lek echter rollen in de wacht te slepen in grote nationale musicals, zoals On Your Feet! (2017). Andere producties waarin de acteur te zien is zijn Aïda in Concert (2019) van Stage Entertainment en Kinky Boots (2019) van De Graaf & Cornelissen Entertainment.

Het is bijzonder dat een jongen uit Nieuwegein deelneemt aan een grote voorstelling als Disney’s musical Aladdin, benadrukt Van der Lek. “Het is heel overweldigend allemaal. In het begin van mijn carrière was ik zanger, en ben pas later aan een musicalopleiding begonnen”, zegt hij. Hij ging vroeger nooit naar musicals en had zeker niet verwacht dat hij nu een grote rol in een Disneymusical zou krijgen. Tot hij auditie mocht doen voor deze rol. Hij voelt zich vereerd dat het Amerikaanse team van Disney hem uitkoos voor de rol.

Van der Lek speelde eerder in de show ‘On Your Feet!’, maar maakte niet eerder deel uit van een echte Disneyproductie. “Dat is echt next level; het is zo’n grote productie met zoveel kostuums en spektakel. Alles wat je maar kan bedenken, komt in deze show voor. Echt bizar”, zegt Van der Lek met een brede grijns. Het is het hoogtepunt uit zijn carrière tot nu toe.

Hij is fan geworden van het genre. “Je kan enorm veel kwijt in een musical en ik kan me op meerdere vlakken laten zien. Ik kan nu echt alles doen”, zegt de acteur tevreden.

Opleiding
Darren studeerde in 2009 af aan de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater te Amsterdam. Hier kreeg hij les van onder anderen Frank Sanders, Lieneke le Roux, Trudy de Jong en Margot Giselle. Naast zijn opleiding volgde hij ook workshops in Los Angeles bij IDA Hollywood en Lis Lewis, de zangcoach van The Pussycat Dolls, Rihanna en Britney Spears.

Darren van der Lek

Korte voorbereidingstijd
De cast had niet veel tijd om te repeteren. “We hebben vijfenhalve week voorbereidingstijd gehad. Je moet continu met maximale energie op het podium staan en op de toppen van je kunnen presteren. Heftig, maar superleuk”, stelt Van der Lek.

De première liep op rolletjes: het publiek was ‘laaiend enthousiast’, zegt hij tevreden. “En ook over mijn rol.” De cast kreeg zelfs tijdens het optreden na een nummer een staande ovatie. De recensies van de grote (dag)bladen waren hoog. Nu krijgt zijn voet een tijdje rust om te herstellen.

Misdaad
Van der Lek speelt de vogel Iago uit de tekenserie Aladdin. Hij is het hulpje van de opperslechterik Jafar. In de musical is Iago een mens, met een Arabische outfit die kleurrijk en veel breder is dan hijzelf.

“Ik ben heel loyaal aan Jafar. Als hij zich goed voelt, dan voel ik mijzelf ook beter”, zegt hij. Als Jafar een slechte dag heeft, krijgt Iago het om zijn oren. “Dan ben ik de sjaak”, zegt hij. Dus probeert hij hem op handen en voeten te dragen en hectiek te creëren. “Hij houdt van mensen afmaken en van misdaad. Heel leuk om te spelen”, zegt Van der Lek.

Opgroeien met Disney
De musicalster is door zijn oma opgevoed. Thuis stond de kast vol met Disneyfilms. Door corona was het niet mogelijk om de gelijknamige voorstelling ter inspiratie in Duitsland of Amerika te bekijken, dus haalde hij die vooral uit de films. “Met vrienden herhaalde ik de grapjes van Iago al”, zegt hij. Dus was het niet moeilijk om in deze rol, zijn lievelingsrol, te duiken.

“Ik moest alleen een vertaalslag maken, van een papegaai naar een mens”, benadrukt Van der Lek. Bovendien is het voor hem een echte uitdaging om voor het eerst een slechterik te spelen, maar vooral heel leuk om te doen, vindt hij.

Twee Nieuwegeiners in dienst van Disney
“Mijn broer werkt ook voor Disney, alleen dan in Amerika en met visual effects. Momenteel voor Star Wars. Twee jongens uit Nieuwegein, die allebei voor Disney werken”, zegt hij trots.

Bij de première waren hooggeplaatste mensen van Disney aanwezig, weet Van der Lek. “Die kwamen naar ons kijken. Dat zijn bijzondere momenten om mee te maken, die ik graag deel met mijn broer. Die maakt dit soort momenten ook mee, alleen dan met acteurs op de set”, zegt hij. Twee broers die met hart en ziel voor Disney werken: het maakt hem trots en tevreden.

Met dank  aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren