Nieuwegeinse arts Albertine Perre naar India voor vaccinatie tegen polio

Ook dit jaar weer is een team van Rotaryleden vertrokken naar Moradabad, Uttar Pradesh in India om daar alle kinderen in de leeftijd tot vijf jaar te vaccineren tegen polio. Tijdens de ‘National Immunization Days’ deze week gaan de Rotarians deel uitmaken van lokale gezondheidsteams om samen met professionele gezondheidswerkers en vrijwilligers zoveel mogelijk kinderen het poliovaccin toe te dienen. Dit gebeurt door twee druppels van het vaccin in de mond van de kinderen te doen. Aan alle ouders wordt gevraagd om op de eerste vaccinatiedag met de kinderen naar de vaccinatieplaatsen te komen. Tijdens de daarop volgende twee dagen gaan de teams langs de huizen om nog niet-gevaccineerde kinderen alsnog de druppels toe te dienen. Dit jaar zullen alle teams ongeveer 172 miljoen kinderen immuniseren.

Albertine Perre

Het Rotary-vrijwilligersteam, dat ook vele knuffels heeft meegenomen om aan elk gevaccineerd kind te geven, staat onder leiding van de Nieuwegeinse arts Albertine Perre, die dit inmiddels al voor de zevende keer organiseert. Zij is lid van Rotaryclub Vianen-Vreeswijk en benadrukt het belang van de campagne: “We zijn met Rotary al jaren met deze campagne bezig en feitelijk heel dicht bij de finish. We hebben een unieke kans om deze ziekte te stoppen. Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we geen enkel kind missen.”

Naast de vaccinatieactiviteiten hebben de Rotary-teams in de afgelopen jaren een aantal grote water- en sanitatieprojecten bij scholen gerealiseerd. Het team heeft deze week de gerealiseerde toiletgroepen en wastafels bij de verschillende scholen kunnen aanschouwen.

Rotary en ‘End Polio Now’
Rotary is een wereldwijde humanitaire serviceorganisatie, die zich lokaal en wereldwijd inzet voor maatschappelijke doelen. De laatste jaren heeft Rotary zich sterk gemaakt voor het uitroeien van polio en hoewel men polio bijna geheel als ziekte heeft uitgebannen, vraagt het laatste beetje nog een enorme inspanning.

De campagne ‘End Polio Now’ van Rotary is erg succesvol gebleken: bij de start in 1985 komen er wereldwijd nog 350.000 nieuwe poliogevallen per jaar bij, in meer dan 120 landen. In 2017, 32 jaar later, zijn er wereldwijd nog slechts 22 nieuwe gevallen: 8 in Pakistan en 14 in Afghanistan! Tot nu toe zijn er dat dit jaar nog slecht 3: alle 3 in Afghanistan.

Na het uitroeien van de pokken in 1977 zal polio de tweede uitgeroeide virusziekte zijn.

Wereldwijd
Het wereldwijde initiatief voor de bestrijding van polio is een partnerschap van de World Health Organization, Rotary International, het Amerikaanse Centre for Disease Control en Prevention, het VN-Kinderfonds (UNICEF) en de Bill & Melinda Gates Foundation.

Sinds 1985 heeft Rotary meer dan 1 miljard dollar voor ‘End Polio Now’ bij elkaar gebracht en heeft men zodoende meer dan 2 miljard kinderen in 122 landen kunnen immuniseren. Verdere informatie over de campagne: www.endpolionow.org.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren