Nieuwegeinse activiteiten tijdens de Nationale Archeologiedagen

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kunnen geïnteresseerden dit weekend het verleden beleven door op een aantal locaties in Nieuwegein activiteiten te bezoeken. Op zaterdag 13 oktober is er van 10.00 tot 15.00 uur een open dag op Het Klooster rond de archeologische opgraving die momenteel plaatsvindt. Op steenworp afstand van de vorige grote opgraving zijn opnieuw veel mooie vondsten die wijzen op gebruik van deze plek in de Steentijd. Bij het Milieu Educatie Centrum (MEC) in het Natuurkwartier en museum Warsenhoeck zijn zondag 14 oktober ook verschillende activiteiten voor jong en oud te doen.

Op de open dag op 13 oktober op Het Klooster (kruising Waterliniedok-Vuilcop) geven archeologen tekst en uitleg bij de archeologische opgraving. Er zijn diverse vondsten te bezichtigen die tijdens het huidige en vorige onderzoek zijn ontdekt. Kinderen kunnen zelf naar vondsten speuren door grond uit de opgraving te zeven. Ook kunnen kinderen zelf vondsten zoeken in de Nieuwegeinse klei. Bij het MEC zijn er archeologische doe activiteiten. Kinderen kunnen onder meer aardewerken potten kleien. Bij museum Warsenhoeck kunnen bezoekers terecht voor een inloopspreekuur archeologie om eigen vondsten te laten zien, verhalen over de jaren ’70 opgravingen en een mooie animatie over de oude stroomgordels in Nieuwegein.

Prehistorische skeletten
Eerder werden op Het Klooster in Nieuwegein unieke archeologische vondsten gedaan. Die vindplaats legde prehistorische skeletten bloot, waarvan een vrouw met baby in haar armen. Het bleken circa 6000 jaar oude resten van de zogenoemde Swifterbantcultuur, vernoemd naar de plaats Swifterbant in Flevoland. Meer dan 136.000 vondsten zagen het daglicht, waaronder botmateriaal, werktuigen van vuursteen, aardewerk en een zeer bijzondere hanger van git. Het is de meest vondstrijke Swifterbantvindplaats tot nu toe gevonden in Nederland.

Over de Nationale Archeologiedagen
De Nationale Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiekkennis kan maken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken. De Archeologiedagen sluiten aan bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de bodem verborgen zit en zat. Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober heeft de gemeente Nieuwegein een programma.

Archeologiedagen

Archeologen aan het werk op Het Klooster

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren