Nieuwegeiner voor rechter vanwege beledigen Sylvana Simons

Een 50-jarige man uit Nieuwegein staat vandaag terecht voor belediging van politica Sylvana Simons. De man zou in een bericht op Facebook over Simons hebben gezegd dat “een zwarte piet nog knapper is dan die boomaap”.

Tussen 2014 en 2016 zou de verdachte op Facebook hebben geschreven: “Ze lijkt zelf al op zwarte piet, alleen nog een hoedje. En zwarte piet is knapper dan die boomaap.”

Simons sprak zich vaak uit in het debat rondom Zwarte Piet en racisme, wat haar op vele bedreigingen op sociale media kwam te staan.

DOODSBEDREIGING
In de zaak staan in totaal 22 verdachten terecht. Gisteren werden voor de rechtbank in Amsterdam de eerste eisen gesteld. De zwaarste straf hoorde de 37-jarige Marcel K. uit Kudelstaart eisen: 80 uur werkstraf. Hij wordt ervan verdacht Simons in november 2016 op internet met de dood te hebben bedreigd.

Dat gebeurde met een filmpje waarin hij haar gezicht had gephotoshopt op de hoofden van door de Ku Klux Clan opgehangen mensen en waarbij hij het liedje ‘Oh Sylvana’ als achtergrondmuziek had gebruikt.

SIGNAAL
Het OM noemde de strafzaak woensdag “een signaal aan de samenleving”. Volgens de aanklagers is het zaak dat iedereen gaat begrijpen dat niet altijd en overal alles maar mag worden gezegd.

“Wij hopen dat het maatschappelijke debat hierdoor in de toekomst fatsoenlijker wordt gevoerd.” Uitspraak in de zaak is 18 mei.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren