Nieuwegeiner opnieuw vast in moordzaak spyshopmedewerker

Nieuwegeiner Mourad B. is opnieuw aangehouden in verband met de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker, vier jaar geleden. Bakker werd op 9 september 2015 vanaf een voorbijrijdende motor doodgeschoten voor zijn woning in Huizen.

Mourad B. is in augustus opgepakt en stond vandaag voor het eerst voor de rechter tijdens een voorbereidende zitting in de strengbeveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp. De 30-jarige B. wordt ervan verdacht dat hij als ‘spotter’ het slachtoffer heeft geobserveerd. Hij zou Bakker tussen juli en september 2015 naar huis hebben gevolgd vanaf zijn zaak in Nieuwegein en gegevens over diens adres, werktijden, auto en routes hebben doorgegeven. Ook zou hij Bakker op de dag van de moord in een kort daarvoor gehuurde Citroën naar huis zijn gevolgd. Daar werd Bakker in zijn auto doodgeschoten.

LIQUIDATIEBENDE
De observaties zou B. hebben uitgevoerd met de onlangs aangehouden Ali M., ook uit Nieuwegein. Beiden stonden drie jaar terug ook al terecht in de strafzaak 26Koper. Die draaide om een Nieuwegeinse liquidatiebende die zich toelegde op het leveren van wapens en snelle auto’s en het observeren en filmen van potentiële doelwitten. De twee werden toen beide veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Ook toen werd B. al verdacht van betrokkenheid bij de moord op Ronald Bakker, maar uiteindelijk was er te weinig bewijs.

Vijf leden van de 26Koper-bende kregen eerder dit jaar in hoger beroep celstraffen tot 14,5 jaar, veel meer dan eerder bij de rechtbank. Bij huiszoekingen werd onder meer beeldmateriaal gevonden van de later in Utrecht Overvecht doodgeschoten Ranko Scekic. De opdracht voor deze moord en de moord op Bakker komt volgens het Openbaar Ministerie van de internationaal gezochte crimineel Ridouan Taghi.

MOORDONDERZOEK MARENGO
In het grote Marengo-onderzoek naar deze en vele andere moorden staat een groeiende groep verdachten voor de rechter. Veel nieuwe informatie over deze liquidaties komt uit ontsleutelde berichten van de PGP-telefoons die de criminelen gebruikten. Verder heeft kroongetuige Nabil B. verklaringen afgelegd over meerdere liquidaties en wie daarbij betrokkenen zouden zijn geweest.

Voor de moord op Bakker werden in mei van dit jaar ook al twee broers aangehouden in Suriname, van wie een eveneens terechtstond in 26Koper. Hun strafzaken worden wel ondergebracht in het grote Marengo-proces. Omdat Mourad B. door het OM slechts als medeplichtige wordt gezien, staat hij niet samen met de hoofdverdachten voor de rechter.

Mourad B. blijft in afwachting van zijn proces vastzitten. Zijn zaak gaat op 4 december verder. De inhoudelijke behandeling is in de loop van volgend jaar.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren