Nieuwegeiner op lijst verdachten IS-strijders

De Landelijke Recherche is begonnen met opsporingsonderzoeken naar ruim tweehonderd Nederlandse jihadisten, hieronder zou ook een inwoner uit Nieuwegeiner zitten. Hij zou zich hebben aangesloten bij een van de terreurgroepen in het strijdgebied in Syrië en Irak. De 26-jarige Nieuwegeiner Machmet Y. zou op de lijst staan.

Volgens de aanklager gaat het om ruim tweehonderd onderzoeken waarin zeer moeizaam bewijs moet worden vergaard en die tijdrovend, intensief en buitengewoon intensief zijn, ook al omdat in die gebieden geen fysiek bewijs kan worden verzameld. Dat onderzoek moet leiden tot het structureel berechten van jihadisten, volgens het OM omwille van de veiligheid in Nederland.

Terugkeer
Het OM wil niet afwachten met berechting totdat zij terugkeren, maar hen op grond van een vonnis meteen na terugkeer hun straf laten uitzitten. Dan kan eventueel ook beroep tegen het vonnis worden aangetekend, stelt het OM.

Er is volgens de aanklager al een precedent. In juli vorig jaar zijn vier jihadisten door de Haagse rechtbank bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor vergelijkbare feiten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk