Nieuwegeiner Martin C. blijft vastzitten als het aan het OM en zijn behandelaars ligt

Nieuwegeiner Martin C., de moordenaar van scholiere Sybine Jansons (13), mag voorlopig niet meer terugkeren in de maatschappij. Dat vinden zijn behandelaars van de tbs-kliniek waar hij verblijft. De Nieuwegeiner zit momenteel vast op een zogenoemde longstayafdeling. De Nieuwegeiner vermoorde 24 jaar geleden de toen 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn. Zijn strtaf wordt hiermee met weer de maximale periode van twee jaar verlengd. Dat heeft het Openbaar Ministerie gevorderd bij de Utrechtse rechtbank. De rechtbank neemt op 20 februari aanstaande een beslissing over de nieuwe maximale tbs-verlenging voor de man.

Sybine verdween in januari 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn naar huis fietste. Ruim een maand later werd haar lichaam gevonden in een kanaal bij Breukelen. De Nieuwegeiner woonde toentertijd aan de Arthur van Schendelhove tegenover een kinderspeelplaats in de wijk Galecop.

Onder de nagels van het meisje werd het DNA van zedendelinquent Martin C. aangetroffen. De man die destijds als buschauffeur werkte op een lijn over de Utrechtse Heuvelrug, was toen nog niet zo lang op vrije voeten na een celstraf voor een aantal gewelddadige verkrachtingen in Amsterdam.

Voordat de politie hem een half jaar na de moord op Sybine als dader achterhaalde, werden twee vrouwen door C. verkracht. Hij werd uiteindelijk twee jaar later in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Geen resultaat
Na zijn gevangenisstraf is de tbs-behandeling van C. telkens met het maximum van twee jaar verlengd, met name omdat de behandeling niet aansloeg. Dat was ook in 2021 de conclusie van de Utrechtse rechtbank. De man zelf pleitte steeds voor verlenging met slechts een jaar, maar de rechtbank vond zijn problematiek te ernstig en het gevaar op herhaling te groot.

Volgens deskundigen was zijn psychische toestand toen zelfs verslechterd. De rechtbank vond daarom ook begeleid verlof niet verantwoord.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk