Nieuwegeiner Marcel Bamberg bij laatste acht op Leids Cabaret Festival

Het beginnend cabaretduo Bamberg & Smit, met de 27-jarige Nieuwegeiner Marcel Bamberg en de 25-jarige Oscar Smit uit Utrecht, heeft zich geplaatst bij de laatste acht van het Leids Cabaret Festival. Ze bleven over uit een totaal van 64 inzendingen. “Uniek. Briljant. Nooit eerder vertoond. Hier gaat ooit nog eens heel hard om gelachen worden,” zeggen Bamberg & Smit zelf over hun eerste voorstelling tegenover onze redactie.

Het werk van het jonge cabaretduo laat zich lastig typeren. “We tennissen op hoog tempo met woorden, wisselen muziek af met tergend flauw materiaal en proberen het publiek constant te verwarren,” vertelt Bamberg. “En het publiek verwarren lukt altijd. Door niet op te komen na aankondiging, of door één scene volledig in de zaal zelf te spelen.” Te veel wil het duo niet verklappen aan hun materiaal.

De voorstelling waarmee Bamberg & Smit deelnemen aan het Leids heet Hollewandplug. “In onze voorstelling leggen we uit dat een hollewandplug gebruikt kan worden om lichte spullen aan een dunne wand te bevestigen. We zien onze eigen Facebook wall uit als holle wand: een fotolijstje ophangen is best, maar als je er hele gewichtige zaken aan gaat ophangen stort die hele zooi in.”

Het Leids Cabaret Festival wordt voor de 41ste keer georganiseerd door BNNVARA. Het festival bracht een groot aantal cabaretiers voort, waaronder Najib Amhali, Erik van Muiswinkel, Lebbis, Dolf Jansen, Sanne Wallis de Vries en Micha Wertheim begonnen hun carrière tijdens deze jaarlijkse competitie.

Trots zijn Bamberg & Smit op het krijgen van hun eerste zeer lovende recensie. “Helaas nog geen bollen of sterren, maar wel duidelijke taal,” zegt een trots Bamberg. “Ik lees even voor: ‘Bamberg & Smit bleven op een onduidelijk niveau steken. Hun spitsvondigheden leken zich te bewegen op het niveau van schoolcabaret (excuus)’. En: ‘twintig minuten weinig prikkelend vermaak’. Dat is toch hartverwarmend?”

Van 11 t/m 16 februari vindt de finaleweek van het Leids Cabaret Festival plaats. Bamberg & Smit spelen op 12 februari voor een uitverkochte Leidse Schouwburg. Mochten ze die ronde doorkomen, dan volgt twee dagen later de halve finale. Op zaterdag 16 februari presenteert Dolf Jansen de grote finale, met daarin de drie overgebleven acts.

 

Marcel Bamberg (links) en de 25-jarige Oscar Smit

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk