Katern

Nieuwegein weer een stuk groener

Vandaag, 14 december 2016, vond de officiële ingebruikname plaats van de in totaal 703 zonnepanelen die op het dak liggen van beide locaties van het Oosterlicht College. In Nieuwegein gebeurde dit in aanwezigheid van wethouder Snoeren. Bij de opening was ook een klas leerlingen met natuurkunde betrokken.

De 270 zonnepanelen in Vianen en de 433 panelen Nieuwegein worden geëxploiteerd door LomboXnet, zijn geplaatst door NewSolar en zijn financieel mogelijk gemaakt door het EnergieFonds Utrecht. Het schoolbestuur en de gemeenten zijn uiteraard ook nauw betrokken.

De heer W. Abrahamse, rector Oosterlicht College: “Het Oosterlicht kijkt verder dan het diploma. Persoonsvorming en burgerschap staan hoog in het vaandel. Daarmee wil de school zich onderscheiden. Dit project past bij vragen als hoe ga ik om met mijn omgeving en wat voor school willen wij zijn.”

De leerlingen van beide locaties zijn goed op de hoogte; zij hebben bijvoorbeeld in de natuurkundeles aandacht besteed aan de mogelijkheden van de zonnepanelen. Ook in toekomst zal in de lessen wiskunde, rekenen, natuur- en scheikunde aandacht worden besteed aan duurzaamheid en zonne energie.

De zonnepanelen zullen energie leveren aan de scholen, waardoor zij in dat opzicht zelfvoorzienend worden. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot en lagere energiekosten voor de scholen. Het blijft overigens niet beperkt tot deze scholen. De heer R. Berg van LomboXnet: “Deze zonnepanelen zijn onderdeel van 4.000 zonnepanelen die LomboXnet dit jaar plaatst op 10 schooldaken in de regio”.

De energie die na eigen gebruik nog overblijft, wordt gebruikt in elektrische auto’s van We Drive Solar (www.wedrivesolar). We Drive Solar biedt elektrisch rijden zonder compromis met een bereik van 300 km op één batterij en een eigen laad-parkeerplek.  In Nieuwegein is vanmorgen vroeg het eerste We Drive Solar laadpunt in gebruik genomen bij de Rembrandthage door Wethouder Snoeren van Nieuwegein.

Peter Snoeren: ‘In Nieuwegein stimuleren we graag het elektrisch rijden, om daarmee een stap dichterbij onze ambitie voor een klimaatneutraal Nieuwegein in 2040 te kunnen komen.’ Nieuwegein heeft inmiddels 64 openbare oplaadpalen, waarvan de meeste twee aansluitpunten hebben. Dat betekent dat er nu op elke 500 inwoners een oplaadpunt beschikbaar is.

Onze videografen Jos van Vogelpoel, Bart van Rooijen en Frans Evers trokken er vanmorgen op uit om alles vast te leggen. Boven dit artikel alvast de video van de opening van de eerste ‘We Drive Solar’ laadpaal. Later vandaag de opening van de zonnepanelen op het dak van het Oosterlicht College in Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk