Nieuwegein verruimt winkeltijden

Op zon- en feestdagen kun je straks langer winkelen in Nieuwegein. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Ondernemers mogen dan van 10.00 uur tot 20.00 uur hun winkeldeuren openen. Een besluit dat eerst niet bij élke partij in goede aarde viel.

Ga je op een willekeurige zondag shoppen in Nieuwegein, kun je nu nog niet voor 12.00 uur terecht. Maar daar komt vanaf 2 april verandering in. De winkeltijden in de gemeente worden dan met drie uur verlengd. Een ondernemer mag twee uur eerder starten (dus om 10.00 uur) en een uurtje later sluiten (niet 19.00 uur, maar 20.00 uur). Die tijden gelden ook voor feestdagen.

Waarom Nieuwegein dit wil? Het zou wat toevoegen aan een “ondernemende en werkende” stad. In coronatijd merkte de gemeente dat veel ondernemers – vooral supermarkten – om verruiming van de openingstijden vroegen. Dat bracht nogal wat administratieve rompslomp met zich mee; deze verruiming zou dat moeten verhelpen.

Meer ruimte voor ondernemers
Maar dat besluit is niet zomaar door de raad gekomen. Enkele partijen vroegen zich af of ondernemers niet juist extra druk op de schouders wordt gelegd. Of wat het langer open zijn – en dus langer aanstaan van winkellampen – betekent voor de duurzaamheid, vroeg de partij Núwegein zich af. En De Unie vroeg: “Betekent dit dat we in Nieuwegein dan naar een 24 uurs-economie toegaan?”

Wethouder Ellie Eggengoor (VVD) antwoorde daarop: “We geven de ondernemers nu juist meer ruimte om zelf te bepalen wanneer ze open willen. Kijk bijvoorbeeld naar onze buurgemeente Houten. Daar mógen winkels 24 uur per dag open, maar dat betekent niet dat ondernemers dat ook doen. Daarnaast hopen we dat de klanten in Nieuwegein deze verruiming ook fijn zullen vinden.” Uiteindelijk stemden 28 raadsleden vóór het besluit en 4 tegen.

Eggengoor noemde tenslotte de zaken waar het in Nieuwegein om gaat: tuincentra, supermarkten, bouwmarkten en de winkels van Cityplaza.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk