Nieuwegein trapt op de rem: 3000 woningen voorlopig niet gebouwd

Nieuwegein groeit als kool en de gemeente heeft haar bouwambities de afgelopen jaren meerdere keren – zonder duidelijke bovengrens – naar boven bijgesteld. Tot gisteravond. Een voorstel van GroenLinks werd unaniem aangenomen: er komt een nieuw integraal onderzoek naar de grenzen van de groei in Nieuwegein en 3000 huizen gaan voorlopig de ontwikkelfase niet in.

In 2017 lag de Nieuwegeinse ambitie op het bouwen van 3500 extra woningen in 2030. In 2019 kwam de grens op 5000 extra huizen te liggen. Momenteel ziet het college mogelijkheden tot het bouwen van 8700 woningen. Bouwen, bouwen en bouwen dus. Reden voor de ChristenUnie en Ieders Belang, gesteund door een meerderheid, om het college begin dit jaar met een amendement terug te fluiten. Het dwong het college tot het uitvoeren van een leefbaarheidsonderzoek.

Want is het wel mogelijk om Nieuwegein met zoveel woningen uit te breiden, zonder dat het de leefbaarheid van de stad aantast? Gisteren werd opnieuw duidelijk dat vrijwel alle partijen met deze vraag worstelen.

Ondermaats onderzoek
Het leefbaarheidsonderzoek werd in september aan de raad gepresenteerd. Onder andere de toekomstige bereikbaarheid van Nieuwegein en de mogelijkheden voor sociale- en middelhuur kwamen aan bod. Het college concludeerde dat de stad de bouw van 8.700 woningen aankan, onder bepaalde voorwaarden.

Maar de wethouder kreeg gisteren van vrijwel alle politiek partijen de kritiek dat het onderzoek niet volledig genoeg is. In de woorden van VVD-fractievoorzitter Henk Jan Schat: “Wat wij missen is de satéprikker die door al die onderzoeken heen spietst, om tot een algemeen oordeel te komen van wat de stad aankan.” Wethouder Hans Adriani noemde dit een politieke keuze, waar “geen formule voor is”.

Ineke Schiltkamp van de ChristenUnie: “Wij willen allemaal een gelukkig leven, maar dat geldt blijkbaar alleen maar voor de nieuwe inwoners, want daar worden al die onderzoeken voor gedaan.” Het is volgens haar nu onduidelijk of de kwaliteit van leven van nieuwe maar ook bestaande inwoners in Nieuwegein straks gewaarborgd is. De wethouder bereurt het dat het onderzoek zo slecht is ontvangen.

Niet stoppen met bouwen
Niemand wilde gisteravond zover gaan door te zeggen dat Nieuwegein dan maar moest stoppen met bouwen, gezien de bouwopgave waar de regio voor staat. Maar Alma Feenstra (GroenLinks) stelde wel de plannen voor drieduizend nieuwe woneingen voorlopig in de ijskast te zetten, totdat het college de raad met een onderzoek kan overtuigen dat de extra huizen de leefbaarheid van de stad niet aantasten. Dit voorstel werd unaniem aangenomen. Het onderzoek moet halverwege volgend jaar af zijn.

GroenLinks-fractievoorzitter Alma Feenstra: “We willen het bouwproces niet stoppen, maar we willen ook niet dat hier straks gebouwd wordt en dat je een soort Bijlmereffect krijgt. Dat je tien jaar later zegt dat het hier onleefbaar is geworden.”

Kaders voor de leefbaarheid
De gemeente is volop bezig met het ontwikkelen van woningbouwlocaties. Binnenkort komt daar de ontwikkeling van de A12-zone bovenop. “En deze plannen zijn niet meegenomen in de berekeningen om te bepalen hoe leefbaar Nieuwegein in de toekomst nog is”, zegt Schiltkamp van ChristenUnie. Ze kijkt met enige jaloezie naar de gemeente Utrecht: “Zij hebben een barcode waarmee ze de kwaliteit van de leefomgeving kunnen afvinken. Per duizend inwoners moeten we zus en zo hebben.” Zij zou graag zien dat de gemeente Nieuwegein een dergelijk instrument opstelt.

En dat kost tijd, maar wat rust in het woningbouwbeleid komt het college en haar ambtenarenapparaat waarschijnlijk alleen maar ten goede, want volgens wethouder Adriani heeft de gemeente het woningbouwprogramma “niet helemaal op orde”. Hij was vandaag niet bereikbaar om te vertellen wat hij daarmee bedoelt.

Wethouder Hans Adriani, alias Bob de Bouwer

One thought on “Nieuwegein trapt op de rem: 3000 woningen voorlopig niet gebouwd

  1. Eric

    kijk naar bv de gem. leiden. Dat heeft minder grondoppervlak dan Nieuwegein maar op dit moment bijna dubbel zoveel inwoners. Ik hoor daar nooit een inwoner over klagen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren