Katern

Nieuwegein telt ruim 800 huishoudens met zonnepanelen

Nieuwegein telt ruim 800 huishoudens met zonnepanelen

Op steeds meer woningen in de provincie Utrecht verschijnen zonnepanelen. Netbeheerder Stedin heeft het over een ‘stevige’ groei. Bij Stedin zijn in Utrecht 4262 huishoudens bekend die één of meer zonnepanelen op het dak hebben staan. In de statistieken van de netbeheerder hebben alleen Hagenezen meer panelen op hun dak. In Amersfoort zijn er 2833 huizen met zonnepanelen, in Houten 1300 en in Nieuwegein 800.

Behalve op daken van huiseigenaren zijn er de laatste jaren in Nieuwegein ook op bedrijfsgebouwen en maatschappelijke gebouwen veel zonnepanelen geplaatst. Zo liet Hajé Nieuwegein van wegrestaurant de Linielanding afgelopen jaar met het plaatsen van 216 zonnepanelen zien dat zij ook het belang van duurzame energieopwekking zien.

De informatie over de zonnepanelen is belangrijk voor Stedin, de onafhankelijke netbeheerder in de provincie Utrecht, die daarop zijn capaciteit moet afstemmen. “We weten dat het grootste deel van de duurzaam opgewekte energie niet direct wordt gebruikt, maar wordt teruggeleverd aan onze elektriciteitsnetten”, zegt directeur Judith Koole van Stedin. “Wanneer we niets doen kan dit problemen opleveren. Je kunt nu eenmaal niet steeds meer energie op dezelfde kabels kwijt.” De netbeheerder hoopt dat mensen hun zonnepanelen, HR-ketel of een windmolen registreren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk