Nieuwegein scoort goed op Duurzaamheid

De gemeente Nieuwegein scoort momenteel 82% op ‘duurzaamheid’. Een score die goed is voor plaats 19 op een ranglijst van 199 gemeenten. Verantwoordelijk wethouder Hans Reusch is blij met deze score, die iets zegt over de ambities en initiatieven van de gemeente op het gebied van duurzame ontwikkeling.

De score wordt gemeten met de ‘duurzaamheidsmeter’. Daarbij worden vragen gesteld op het gebied van ‘mens’, ‘milieu’ en ‘economie’ (oftewel people, planet en profit). ‘Mens’-vragen gaan bijvoorbeeld over het sociale beleid van de gemeente en over burgerparticipatie. Bij ‘milieu’ worden o.a. de ambities en initiatieven op het gebied van klimaat en energie in beeld gebracht. En ‘economie’ gaat o.a. over duurzaam inkopen en duurzame mobiliteit. Een voorbeeld van een ‘economie’-vraag is: ‘Uw gemeente hanteert bij de inkoop van bedrijfskleding milieu- en sociale criteria.’ De gemeente Nieuwegein heeft hier volmondig ja op geantwoord, omdat zij het belangrijk vindt om niet alleen naar de prijs van producten te kijken, maar ook naar de manier waarop het geproduceerd is (eerlijke prijs voor arbeid, verbouw van katoen, rekening houdend met de aarde en de toekomst).

Wethouder Reusch: ‘We zijn goed op weg, maar hebben ook nog duidelijk een weg te gaan. Duurzaamheid is niet iets wat alleen met milieu te maken heeft. Duurzaamheid vinden we, als het goed is, terug op zowel het sociale -, als op het economische – als op het milieuvlak. Als op alle drie deze vlakken duurzaam wordt gewerkt, kunnen we ook in de toekomst allemaal samen prettig wonen, werken en genieten in Nieuwegein. Dit kunnen we als gemeente niet alleen, maar we willen hierin optrekken met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk