Nieuwegein in de schijnwerpers op internationaal archeologiecongres

Op het internationale archeologiecongres EAA van 30 augustus tot en met 3 september in Maastricht worden de eerste resultaten gepresenteerd van het archeologisch onderzoek naar de vondsten uit Nieuwegein. Bij de unieke opgraving afgelopen winter op Het Klooster in Nieuwegein werd een vindplaats met drie prehistorische skeletten blootgelegd, een volwassene, tiener en kind. Het bleken circa 6000 jaar oude resten van de zogenoemde Swifterbantcultuur, vernoemd naar de plaats Swifterbant in Flevoland. Uit het eerste onderzoek komt naar voren dat er naast de drie complete skeletten ook sprake is van skeletdelen van vermoedelijk nog vier personen. De vindplaats in Nieuwegein is met ruim 136.000 goed geconserveerde vondsten zoals botmateriaal, (vuur)steen, aardewerk, gewei, git en hout de meest vondstrijke Swifterbantvindplaats tot nu toe gevonden in Nederland.

Sporen Swifterbantcultuur
De Swifterbantcultuur gaat terug naar zo’n 6000 jaar geleden en kenmerkt zich door de overgang van een leven als jager-verzamelaar naar een kleinschalig boerenbestaan, met graanverbouw, vee en zelfgemaakt aardewerk. De archeologisch onderzoekers zien de overgang van een rondtrekkend naar vast bestaan ook terug in de vondsten. Naast sporen van jacht en visvangst in de vorm van skeletdelen van edelhert, wild zwijn, watervogels en visgraten worden runderen, varkens en schapen gevonden. Niet eerder werden van deze cultuur sporen gevonden in het rivierengebied.

DNA-onderzoek
Het specialistisch onderzoek naar de vondsten gaat verder. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar de herkomst, dieet en gezondheid van de skeletten en gekeken naar onderlinge verwantschap middels DNA. Bijzonder vondsten, zoals een hanger van git, worden geconserveerd en potten geconstrueerd. De gemeente wil op termijn de vondsten en kunststof reconstructie van de skeletten laten zien aan alle Nieuwegeiners. De verwachting is dat de afronding van het totale onderzoek nog wel een paar jaar in beslag neemt.

Detailfoto van één van de graven, vermoedelijk een vrouw. Foto RAAP

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk