Nieuwegein probeert miljoenentekort te voorkomen

Nieuwegein moet iets veranderen aan het huishoudboekje. Gebeurt dat niet, dan kijkt de stad over twintig jaar aan tegen een jaarlijks tekort van 15 miljoen euro.

“We zijn nog op tijd,” zegt wethouder van financiën Hans Adriani. En daarom gaan de gemeenteraad en het college van B&W vanavond ook met elkaar in gesprek. “Normaal gesproken kijkt de gemeente vier jaar vooruit, maar omdat we dit zien aankomen, kijken we nu twintig jaar vooruit zodat we goede besluiten kunnen nemen.”

Wethouder Hans Adriani in gesprek met Frans Evers

Groeikern
Nieuwegein is nog een relatief jonge gemeente. Vijftig jaar geleden werden meerdere wijken in flink tempo uit de grond gestampt. En dat is volgens Adriani direct het grootste probleem van de stad. “In vijftien jaar tijd is die stad gebouwd. En dat betekent dat alle wegen, alle trottoirs, alle scholen, alle sportzalen, alle parken in korte tijd gebouwd zijn en dus de komende jaren in vrij korte tijd vervangen moeten worden.”

Je kunt je voorstellen, dat is een enorme investering. Het is net alsof je een huis koopt, die investering betaal je in dertig jaar af. Dat geldt voor investeringen die de gemeente doet ook, en omdat in een vrij korte tijd zo veel vervangen moet worden, lijdt dat tot een behoorlijke financiële druk.

Een ander ‘probleem’ van de stad is de populariteit. “Mensen zijn er vaak in de jaren 80 komen wonen omdat ze in Utrecht niet iets kunnen vinden en dan gingen ze ‘even’ hier komen wonen, maar iedereen woont hier nog. En dat vraagt ook extra investeringen.”

Belasting verhogen
Adriani zegt dat er nog niet wordt gekeken naar het verhogen van de lasten. “We doen dit in een aantal stappen. We hebben nu in beeld gebracht hoe die financiën zich de komende twintig jaar gaan ontwikkelen als we niets doen. Vervolgens gaan we heel goed kijken of alle maatregelen nodig zijn, of dat we wellicht slimmere oplossingen kunnen verzinnen.”

Adriani geeft een voorbeeld: “We hebben budgetten in de begroting zitten om allerlei buurten te vernieuwen de komende twintig jaar. Maar we hebben ook budgetten om het reguliere onderhoud te doen. Nou, we gaan de komende periode kijken of daar geen dubbelingen in zitten.”

Daarmee hoopt Adriani het tekort van op termijn 15 miljoen euro per jaar fors kleiner te maken. “Afhankelijk van wat daar uitkomt, dan volgt het gesprek over de keuzes die moeten worden gemaakt. En dan ligt alles op tafel.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk