Nieuwegein op derde plek in de provincie waar het vaakst weg wordt gereden na een ongeval

Het is strafbaar om weg te rijden na een ongeval. Toch gaat het vaak mis op de Utrechtse wegen: vorig jaar werden er binnen de provincie 5.065 meldingen gedaan van wegrijders. Vooral in de Domstad waren er naar verhouding veel slachtoffers. In één jaar tijd reden in de stad Utrecht 1.720 bestuurders weg nadat zij betrokken waren bij een ongeluk. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omver rijden of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de gedupeerde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in de provincie Utrecht. Wel is er een daling van het aantal incidenten ten opzichte van 2022 (-5,5%).

In deze gemeenten de meeste wegrijders
Binnen de provincie is de stad Utrecht oploper. Er werd hier vorig jaar ruim 1.700 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. Ook in Amersfoort en Nieuwegein waren er veel gedupeerden. De top 10 gemeenten in Utrecht met de meeste wegrijders in 2023:

  1. Utrecht (stad): 1.720 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
  2. Amersfoort: 455 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk 
  3. Nieuwegein: 345 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk 
  4. Woerden: 305 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk 
  5. Veenendaal: 235 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk 
  6. Vijfheerenlanden: 230 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk 
  7. Stichtse Vecht: 220 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk 
  8. Zeist: 175 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk 
  9. IJsselstein: 135 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk 
  10. De Ronde Venen en de Utrechtse Heuvelrug: 130 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In Renswoude werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval: 5 keer in één jaar tijd.

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.

Minimaal 68 miljoen euro aan schade
“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. “Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk