Na succesvolle pop-ups in Utrecht, Rotterdam, Hoofddorp, Eindhoven en Zoetermeer strijkt het fenomeen van ‘verloren pakketten’ volgende week neer in winkelcentrum Cityplaza (tegenover Starbucks) in de binnenstad Nieuwegein. Van dinsdag 11 maart tot en met zondag 16 maart kunnen bezoekers van winkelcentrum Cityplaza zich onderdompelen in een compleet nieuwe en unieke winkelervaring. In de pop-up store ligt maar liefst 10 ton aan ‘verloren pakketten’ klaar om ontdekt en gekocht te worden.
De pop-up wordt georganiseerd door het Franse bedrijf King Colis, dat iedereen uitnodigt om op schattenjacht te gaan en de verspilling van verloren pakketten tegen te gaan door ze een nieuw leven te geven. In de pop-up store kunnen bezoekers kiezen uit 10 ton verloren pakketjes met een mysterieuze inhoud. Bezoekers kunnen de pakjes per gewicht kopen en ontdekken welke schatten er in de pakketten verstopt zitten. Van hightech producten tot designerkleding of schoenen, horloges, lederwaren, games en beauty producten.
“Het blijft altijd leuk en spannend”, vertelt CEO en co-founder Killian Denis. “Je weet nooit wat je gaat uitpakken. Soms zitten er echte schatten in de pakjes. Zo had een van onze klanten bij het uitpakken ineens een kleine goudstaaf in handen. Er werd ook al eens een tweedehands Rolex uitgepakt. Veel mensen wachten trouwens tot ze thuis zijn om te zien wat in hun pakketje zit. Zo maken ze er een leuk unboxing moment van.”
Een eco-verantwoorde aanpak
Elk jaar raken miljoenen online bestelde pakketten om uiteenlopende redenen zoek, vaak door onjuiste adresgegevens. Na terugbetaling aan de ontvangers, werden de niet-bezorgde pakketten in het verleden vernietigd door de logistieke bedrijven die verantwoordelijk waren voor het transport.
Dankzij King Colis is deze verspilling verleden tijd. Sinds 2023 koopt de Franse start-up zoekgeraakte e-commerce pakketten op om ze een nieuw leven te geven. De pakketten worden te koop aangeboden op hun website of tijdens speciale evenementen in bekende winkelcentra in Europa. Een eco-verantwoorde aanpak waarmee een groot publiek positieve impact kan maken, verrassende vondsten doet en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk die door afval wordt veroorzaakt, kan verkleinen.