Nieuwegein krijgt tweede Repair Café

Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Galecop Sociaal organiseert binnenkort het allereerste Repair Café in Buurtplein Galecop aan het Thorbeckepark 183. Niet zoals gepland op zaterdag 21 maart aanstaande maar in verband met het Coronavirus zal dat later in het jaar gaan plaatsvinden. Hiermee krijgt Nieuwegein een tweede Repair Café, de allereerste Repair Café van Nieuwegein vindt al jaren iedere eerste zaterdag van de maand plaats in het MEC aan de Geinoord 9.

Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed etc. Bijna alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. Zij stellen het zeer op prijs als u uw apparaten of spullen schoon meebrengt en bijvoorbeeld de gebruikte koffiepads of stofzuigerzakken van tevoren uit het apparaat verwijdert.

Mireille: “Door repareren te promoten, wil Repair Café Galecop bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig! In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het het Repair Café in de wijk willen we daar verandering in brengen.”

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen en te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.”

Het team van RC Galecop wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk.”

Stichting Repair Café International
Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld (intussen meer dan 2000 wereldwijd!) die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café Nieuwegein, het eerste Repair Café in Nieuwegein.

Met Repair Café Galecop krijgt Nieuwegein nu een tweede locatie, waardoor ook de druk wat wordt weggenomen van Repair Café Nieuwegein waar het soms erg druk is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk