Nieuwegein heeft het label ‘Ernstig’ gekregen in verband met het Coronavirus

Iedere week wordt bekeken of de situatie rond het Coronavirus zich positief of negatief ontwikkelt. Dan beoordelen het Rijk, de GGD’en, het RIVM en de veiligheidsregio’s samen de situatie. De minister van VWS stelt vervolgens vast op welk risiconiveau een regio zit. Moeten we waakzaam zijn (niveau 1), is de situatie zorgelijk (niveau 2) of is de situatie zelfs ernstig te noemen (niveau 3)?

Op basis van het risiconiveau nemen het Rijk of de veiligheidsregio passende maatregelen. Maatregelen zijn afhankelijk van de lokale situatie en kunnen daarom tussen regio’s verschillen. Veiligheid Regio Utrecht (VRU), waar Nieuwegein onder valt, heeft vandaag het label ‘Ernstig’ gekregen, het hoogste risiconiveau. ‘Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie’, aldus de overheid in een verklaring.

Ook in de veiligheidsregio’s Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid is opgeschaald naar het hoogste risiconiveau.

Zaterdagmorgen maakten we nog bekend dat Nieuwegein het label ‘Zorgelijk’ kreeg. Dat is dus nu opgeschaald naar ‘Ernstig’

Wanneer gaat een regio naar ‘zorgelijk’ of ‘ernstig’?
Om te beoordelen of een regio naar een zorgelijk of ernstig niveau moet, wordt ook gekeken naar een aantal cijfers. Dit zijn bijvoorbeeld het aantal en het percentage positieve testuitslagen:

  • Een regio gaat in principe van ‘waakzaam’ naar ‘zorgelijk’ als er in een week meer dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn. Dit komt overeen met het elke dag overschrijden van de signaalwaarde van 7 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners. Ook telt mee als meer dan 5 procent van de afgenomen testen positief is.
  • Een regio gaat in principe van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’ als er in een week meer dan 150 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn. Of als meer dan 10 procent van de afgenomen testen positief is.

Ernstig
Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie. Het aantal nieuwe besmettingen neemt snel toe. Intensief maatwerk is nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief, waardoor het zicht op de verspreiding afneemt. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De zorgcapaciteit is onvoldoende. Maatregelen zijn erop gericht om (regionale) overbelasting van de zorg te voorkomen, kwetsbaren te beschermen en weer zicht op de verspreiding van het virus te krijgen.

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren