Nieuwegein koersvast in roerige tijden

Bijdrage CDA-Nieuwgein bij de Algemene politiek-bestuurlijke beschouwingen 2011

Meneer de Voorzitter,
al enige tijd bent u de voorzitter van deze raad maar het worden uw eerste algemene politieke beschouwingen in Nieuwegein. Wij wensen u veel wijsheid en sterkte toe in deze vergadering maar hebben daar tegelijkertijd het grootste vertrouwen in. Dat vertrouwen is mede gebaseerd op uw optreden tijdens en vooral na de brand in de Geinsche Hof. Op bekwame, rustige en ook vaderlijke wijze heeft u leiding gegeven aan het crisisteam en aandacht en zorg aan de bewoners en personeel van de Geinsche Hof. Onze complimenten daarvoor.

Nieuwe Binnenstad
MdV, de tijden zijn ernaar om bijna somber aan deze beschouwingen te beginnen. Het zijn roerige tijden waarin we moeten proberen koersvast te zijn. Koersvastheid hebben we kunnen zien in de stappen naar een nieuw Stadscentrum te komen. Tevredenheid alom bij alle betrokkenen maar zeker ook de inwoners. Ook de media heeft hieraan aandacht gegeven, we denken hierbij aan het grote artikel in de Volkskrant. Een nieuwe binnenstad waar we trots op mogen zijn en wij willen het college en in het bijzonder de Wethouder Binnenstad, de heer Lubbinge, complimenteren met deze gevaren koers.
Eén kanttekening maakt de CDA fractie wel, als het gaat om de nieuwe binnenstad. Het valt ons op dat de nieuwe parkeergarages perfect zijn verlicht. Het nieuwe Stadsplein daarentegen is ’s avonds vrij duister door gebrek aan straatverlichting. Voor de bezoekers en zeker ook voor de toekomstige bewoners van de nieuwe appartementen lijkt het ons dat er meer verlichting moet komen zowel voor de sfeer als de veiligheid. Bent u dat met ons eens?

Financiële keuzes maken
Voorzitter, er is meer om koersvast in te zijn als gemeente. Koersvast in het maken van financiële keuzes in deze roerige tijd. Tijdens de hoorzitting met het maatschappelijk middenveld hebben we goed geluisterd naar de organisaties. We hebben grote waardering voor de inzet van allen zowel de vrijwilligers en de beroepskrachten. Natuurlijk is bezuinigen vreselijk, maar in deze zware economische tijden moeten Colleges en Raden keuzes maken die ook zij moeilijk vinden. Vanzelfsprekend zouden ook wij liever hebben dat deze bezuinigingen niet nodig zouden zijn. Maar onze verantwoordelijkheid is ook, dat het huishoudboekje van de Gemeente Nieuwegein sluitend is en op orde blijft. Het CDA zou niet graag willen dat door een slecht financieel beleid het College en de Raad te horen krijgt van het College van de Provinciale Staten: vanaf nu staat u onder financiële curatele. Met alle gevolgen van dien.

Eerder in één van de vorige colleges hebben we ook moeilijke financiële keuzes moeten maken, ik noem u “Nieuwegein Kiest”, en ook toen moesten wij snijden in de subsidiestromen van instellingen en verenigingen. De voorliggende programmabegroting straalt uit dat er zware perioden aanbreken waarin wederom scherpe en moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.

De voorstellen die genoemd worden in de Strategische Heroriëntatie zullen pijn gaan doen. Wij kunnen ons grotendeels vinden in de gepresenteerde voorstellen van het College. Het streven om organisaties en instellingen minder afhankelijk te maken van onze overheidssubsidies onderschrijven wij. Dat vraagt om meer ondernemerschap vanuit de samenleving zelf en marktwerking door marktpartijen daar waar kan. Op lokaal niveau betekent dat dus onder andere dat we de consument moeten verleiden naar de nieuwe Binnenstad te komen om zijn of haar geld in Nieuwegein uit te geven en minder in de regio.

Het CDA is er blij mee dat wij voor onze inwoners de lokale lasten laag kunnen houden ondanks forse financiële Rijkstegenvallers en we als Nieuwegein, als gemeente in de provincie Utrecht, lage lokale lasten hebben, ook in de komende jaren.

In de komende jaren wordt een bedrag van 5.8 miljoen euro ingezet in de zogenaamde economische buffer reserve, deze buffer loopt op tot een bedrag van 8.9 miljoen euro. Om te voorkomen dat gelden worden onttrokken met volstrekte willekeur, is het nodig om hier criteria voor te ontwikkelen waaraan deze buffer moet voldoen. Bent u bereid om met de Raad hierover de discussie aan te gaan, zodat wij later geen onnodige discussies krijgen over het toe te kennen geld aan welk onderwerp dan ook? Graag uw reactie.

De Kom
De situatie bij De Kom baart het CDA zeer grote zorgen. Een bestuurscrisis in de relatie met de Gemeente Nieuwegein op het moment dat de nieuwe Kom bijna haar deuren opent is zeer ongelukkig. Het CDA wil dat op korte termijn deze kwestie wordt opgelost, wij gaan er van uit dat dit voor de opening van de nieuwe Kom is geregeld. Natuurlijk zijn de bezuinigingen pijnlijk maar naar het oordeel van het CDA niet onmogelijk, zij het dat wij vraagtekens hebben bij het tempo, vooral als het gaat om De Kom goed in de markt te zetten. Wij zijn van mening dat het College er alles aan moet doen om tot een oplossing te komen. Want voor theaterbezoekers en voor de cursisten van het kunstonderwijs staat veel op het spel, die onzekerheid mag niet te lang duren. Wij vragen dan ook aan het College, voor de opening van de nieuwe Kom de toekomst van De Kom een gezond perspectief te bieden en wij willen dan ook dat dit perspectief bestuurlijk, financieel en met betrekking tot de effecten op het kunstonderwijs, klip en klaar voor de opening in 2012 duidelijk zijn. Graag uw reactie.

Sociaal beleid
Met het College hechten wij er aan het Nieuwegeinse armoede- en re-integratiebeleid te continueren zoals door voormalig CDA-Wethouder Breuer de afgelopen jaren is ingezet en door de huidige wethouder Kolff wordt gecontinueerd. Het minimabeleid in zijn algemeenheid blijft op het zelfde gewenste niveau, zoals het CDA dat ook voorstaat. Het college heeft reeds aangekondigd met voorstellen te komen op het re-integratiebeleid en ook de regionalisering van de Dienst Sociale Zaken loopt nog. Belangrijke thema’s om ons als Raad in mee te nemen, nu het belang van een goede en goed georganiseerd sociaal vangnet zeer aanwezig is voor inwoners die dat nodig hebben. Wij willen dat de Wethouder toezegt dat hij ons als Raad actief gaat betrekken bij zijn stappen binnen dit beleidsterrein? Graag een reactie hierop.

Leegstand kantoren en Structuurvisie
Mdv, de kantorenleegstand wilt u voortvarend aanpakken, uw beleid om tot omvorming te komen tot woningen/appartementen onderschrijven wij van harte, waarbij wij niet alleen denken aan starterswoningen maar zeker ook aan appartementen voor ouderen. De kantorenleegstand is fors op dit moment en loopt op tot 40%. Het college heeft op verzoek van de CDA-fractie een uitstekende infoavond georganiseerd. Wanneer volgt meer actie om leegstand te verminderen en hoe gaat u de raad daarover informeren? Graag uw reactie.

In 2010 heeft de Raad in grote meerderheid de Structuurvisie 2030 Nieuwegein Verbindt vastgesteld. Één van die onderwerpen in de Structuurvisie is het omvormen van oude industrieterreinen naar woningbouwlocaties. Met name het gebied rond de Hildo Kroppstraat en het industrieterrein de WIERS-Zuid zijn hot-spots en zouden in aanmerking kunnen komen voor woningbouwlocaties. Is er een plan van aanpak om bijvoorbeeld bedrijven op het oude bedrijventerrein De WIERS-Zuid onder gunstige voorwaarden te laten verhuizen naar het nieuwe bedrijventerrein het Klooster? Als dit zou lukken, zou woningbouw, ik noem het maar van Nieuw Vreeswijk 2 mogelijk worden in de toekomst. Graag uw reactie.

Onderwijs
Voorzitter aan het begin van deze Collegeperiode heeft u de ambitie uitgesproken om een HBO instelling te realiseren in Nieuwegein, als het kan in deze Collegeperiode. Tot nu toe is in het ongewisse gebleven voor de Raad aan welke HBO instelling u denkt. Wij geven u de suggestie mee om met de grootste werkgever van Nieuwegein het Antoniusziekenhuis in gesprek te gaan om samen de mogelijkheden te onderzoeken van een HBO-verpleegkunde in de breedste zin van het woord. Bent u daartoe bereid?

Cricketclub
Graag vernemen wij ook de stand van zaken over de problemen rond de huisvesting van de cricketclub, en de oplossing die u voor ogen heeft. Wat kunt u hierover mededelen?

Tot slot
Tot slot MdV, wij hebben aan het begin van onze Algemene Beschouwingen onze grote waardering uitgesproken voor het gerealiseerde Stadscentrum-Oost. Nu ligt er de uitdaging om tot een invulling te gaan komen van het Westelijk deel, door fractiegenoot Wijntjes op een eerdere bijeenkomst op het parkeerterrein West wel eens vergeleken met voormalige Paradeplatz in Oost-Berlijn. Wanneer komt hierover een Stadsdebat met Raad, bewoners, winkeliers en overige belangstellenden?

Het ambtelijk apparaat heeft het afgelopen jaar weer zeer veel werk verzet en ook de verhuizing heeft een wissel op u getrokken. Wij willen u daarvoor bedanken, u stond en staat de CDA fractie altijd bij als wij u daarom vragen. Het is niet gebruikelijk maar ik doe het toch, om onze waardering uit te spreken naar tweevertrekkende medewerkers die nauw met deze Raad hebben samengewerkt, de heren Luchtenburg directeur en de heer Kampers onze bode. Het nieuwe Stadshuis mag ook wel uw kindje genoemd worden Erik Luchtenburg, hoeveel stappen heeft u er niet staan tijdens de bouw en nu in de laatste verhuisfase, en Hans Kampers stond ons altijd met raad en daad bij in de servicesfeer: nooit nee, altijd ja van zijn kant. De CDA fractie wil u daarvoor hartelijk danken, en u beiden een goede toekomst toewensen.

MdV, de CDA fractie zal zich, zoals u van ons gewend bent, ook het komende jaar constructief opstellen naar het College en alle andere fracties. Wij wensen u toe, datgene wat wij als CDA met onze bijdrage heeft willen overbrengen: blijf, onder Zegen, koersvast in deze roerige tijd!

Namens de CDA-fractie,

Hennie van Randwijk
Willem Wijntjes,
Renée Blom
Roelof-Jan de Wild

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk