Nieuwegein klimt negen plekken omhoog in lijst toiletvriendelijkste gemeente

In het jaarlijkse onderzoek naar toiletvriendelijkheid op Wereldtoiletdag is de gemeente Nieuwegein negen plekken gestegen in de landelijke ranglijst. Trots hoeft zij hierop niet te zijn, nog steeds staat Nieuwegein in de onderste regionen. Van de 353 gemeenten staat Nieiuwegein namelijk op plek 263.

De toiletvriendelijkste gemeente in de provincie Utrecht blijkt Utrecht zelf te zijn. Zij staat op de landelijke ranglijst op een mooie vierde plek, gevolgd door Amersfoort en Woerden. Ook in de provinciale ranglijst bungelt Nieuwegein onderaan. Helemaal onderaan staat Montfoort. In het Gelderse Druten is het goed naar de WC gaan, zij voert de lijst aan.

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) stelt ieder jaar deze lijst op samen met de HogeNood-app (de grootste database van toiletten in Nederland met nu meer dan 7500 toiletten), dit jaar voor het eerst per provincie.

De Toiletnorm: iedere 500 meter een toilet
“Toiletten zijn niet alleen van belang voor twee miljoen mensen met een spijsverteringsziekte of de anderhalf miljoen blaaspatiënten, maar voor ons allemaal”, aldus Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting. Uit onderzoek eerder dit jaar in opdracht van de Toiletalliantie bleek dat het gebrek aan toiletten één op de vijf mensen soms tot regelmatig thuishoudt. Onder vrouwen is dit maar liefst één op de drie. Ook geeft één op de drie mensen aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op de levenskwaliteit. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en in verblijfsgebieden als parken om de 500 meter een toilet te vinden moet zijn. “Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”

Over de Toiletalliantie
In 2016 startte de MLDS samen met patiëntenverenigingen CCUVN, Stomavereniging, PDSB en SPKS de Toiletalliantie. Op het platform www.iederewctelt.nl kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze aan de slag kunnen in hun eigen omgeving. Inmiddels zijn meerdere maatschappelijke organisaties aangehaakt. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waar overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar worden.

De toiletten op winkelcentrum Cityplaza zijn ’tip-top!’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren