‘Nieuwegein Kiest’ voor vrijwilligers?

Afgelopen zaterdag 8 april tekenden de Provincie Utrecht, de gemeente Nieuwegein en het Nederlands instituut voor Zorg en Welzijn een overeenkomst voor het project ‘Vrijwillige Inzet Nieuwegein’. De gemeente Nieuwegein wil zich de komende jaren hard maken voor een grotere inzet van vrijwilligers. De overeenkomst werd getekend op de dag dat de verschillende vrijwilligersorganisaties zich presenteerden op Cityplaza. Op de vrijwilligersmarkt waren vele organisaties te vinden die zich in Nieuwegein inzetten voor allerlei doelen.
Een aantal SP-ers waaronder ikzelf, waren ook aanwezig om met de verschillende vrijwilligers van gedachten te wisselen. Onze inzet was te begrijpen waarom het zo moeilijk is vrijwilligers te werven en welke mogelijkheden er zijn om je als Nieuwegeiner in te zetten voor anderen. De gesprekken waren zeer boeiend en de mensen die de kraampjes bemanden waren vol vuur over de goede zaak waarvoor ze zich inzetten. Uit de verhalen bleek echter wel dat men vaak moeilijk kan begrijpen waarom de gemeente het vrijwilligerswerk een warm hart wil toedragen en tegelijkertijd fors bezuinigt op het welzijnswerk.  
Om vrijwilligers aan te sturen en zorg te dragen voor voldoende structuur en kennis, is het van essentieel belang de vrijwilligers te laten ondersteunen door beroepskrachten die daarvoor een opleiding hebben gehad. Zo wordt voorkomen dat de vrijwilligers opbranden en er de brui aan geven. Uit een van de gesprekken met een jeugdhulpverleenster bleek al dat het vroegtijdig signaleren van problematisch gedrag bij jongeren in gevaar is gekomen door de bezuinigingen. Met lede ogen moet men aanzien dat deze jongeren niet de aandacht gegeven wordt die ze verdienen, waardoor ze eerder afglijden in de richting van criminaliteit. Een zeer zorgelijke ontwikkeling wat de SP betreft! 
Zomaar subsidies intrekken en dan verwachten dat de Nieuwegeiners het initiatief zelf wel oppakken om zaken te regelen, is toch wel een erg naïeve verwachting. De gemeente wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en beseft niet dat een positieve insteek en een groep enthousiaste vrijwilligers, niet genoeg zijn. Niet genoeg om te waarborgen dat de kwaliteit van het welzijnswerk overeind blijft en de mensen blijvend gemotiveerd zijn om de ander te helpen.
Laten we wel wezen: Vrijwillige inzet is echt prachtig en daar wil ik niets aan af doen. Maar zorg er wel voor dat deze vrijwilligers niet in de kou komen te staan door ze enthousiast te maken voor een zaak en ze vervolgens niet de middelen en de ondersteuning te geven die ze nodig hebben. De nota ‘Nieuwegein Kiest’ die de bezuinigingen heeft ingezet, moet worden teruggedraaid en dient een totaal andere benadering te krijgen. Als je mensen zover wilt krijgen dat ze zich belangeloos voor een ander inzetten, moet je beseffen dat dat een proces is van langere adem waar eerst een goede voorbereiding aan vooraf moet gaan. Extra investeringen lijken meer op zijn plaats dan bezuinigingen!
Een ‘vrijwillige inzet’ van Nieuwegeiners betekent een ‘verplichte inzet’ van de gemeente om de vrijwilligers goed te ondersteunen!
Martijn Stekelenburg

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk