Nieuwegein in top 5 duurste laadpaaltarieven

Rij je elektrisch, maar heb je geen eigen laadpaal? Je bent dan waarschijnlijk afhankelijk van publiek toegankelijke laadpunten. Voor openbaar laden betaal je in de provincie Utrecht gemiddeld 38 cent per Kwh, al verschillen de kosten hiervoor sterk per gemeente. In Stichtse Vecht is laden bijvoorbeeld bijna 44% duurder dan in Veenendaal. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Het scheelt flink in de portemonnee waar je je auto oplaadt. Ten opzichte van andere provincies is Utrecht relatief duur. Je betaalt hier gemiddeld 5,6% meer dan elders in het land. Inwoners van Nieuwegein zijn extra de klos. Deze gemeente gooit op ieder Kwh 1 cent extra erop voor de kosten van de vergunningen etc. Hierbij pakt zij op lange termijn extra geld op de laadpaal en is het een bron van inkomsten geworden.

In Zeeland kost je auto opladen bij een publiek toegankelijke laadpaal nog meer: per Kwh betaal je hier zelfs 47 cent. Noord-Holland is met een gemiddelde prijs van 33 cent per Kwh de voordeligste provincie om je auto op te laden aan een publiek toegankelijke laadpaal. Dit zijn de tarieven zonder BTW en eventuele kortingen.

Dit zijn de duurste Utrechtse gemeenten om je auto op te laden:

  1. Stichtse Vecht: 46 cent per Kwh
  2. Woudenberg: 43 cent per Kwh
  3. Woerden: 43 cent per Kwh
  4. Nieuwegein: 43 cent per Kwh
  5. Amersfoort: 43 cent per Kwh

Binnen Utrecht zijn er grote uitschieters op lokaal niveau. Zo ben je in Stichtse Vecht momenteel het duurst uit: automobilisten betalen hier zelfs gemiddeld 46 cent per Kwh. Ook in Woudenberg en Woerden is het niet goedkoop om je auto op te laden. De duurste duurste laadpalen van Utrecht vind je in de volgende gemeenten:

Ook het type parkeerplaats speelt een rol in de kosten. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer: “Uit de cijfers blijkt dat je in parkeergarages je auto gemiddeld goedkoper kunt opladen dan op straat. Maar houd er rekening mee dat parkeerkosten in garages vaak iets hoger zijn dan die je op straat betaalt. Om te weten of je daadwerkelijk goedkoper uit bent als je in een parkeergarage oplaadt, moet je dus beide kosten tegen elkaar afwegen.”

Voordelig laden in Utrecht
Het is momenteel het voordeligst om je auto openbaar op te laden in Veenendaal. In deze gemeente betaal je gemiddeld 32 cent per Kwh. Ook in Utrecht stad en Rhenen ben je naar verhouding iets goedkoper uit dan elders in de provincie (beide 35 cent per Kwh).

Energie-expert Joris Kerkhof van Independer. “Het zijn opvallend grote verschillen tussen de openbare laadpalen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Nederland kan zelfs oplopen tot 39 cent per Kwh, dat is meer dan een Kwh bij het goedkoopste punt kost. Als je alleen maar dure openbare laadpalen in de buurt hebt, dan kun je er voor kiezen om thuis te laden. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan dat voordelig zijn.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk