Nieuwegein herbergt relatief veel criminelen

LocalFocus en het CBS hebben bekend gemaakt dat Nieuwegein, op de stad Utrecht na, de meeste criminelen herbergt in de provincie Utrecht. Zelfs meer gemiddeld dan elders in Nederland. Dit blijkt uit cijfers over het jaar 2017 die onlangs bekend zijn gemaakt. In 2016 stond Nieuwegein nog op de eerste plek.

In 2017 registreerde de politie in heel Nederland 170 duizend verdachten. Dat was in 2016 nog 268 duizend. Ruim de helft van hen woonde in dezelfde gemeente als waar het delict gepleegd is. Was in 2012 de meest voorkomende leeftijd onder verdachten nog 19 jaar, in 2017 is dat 18 jaar. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over door de politie geregistreerde misdrijven.

Eén op de acht verdachten had geen vast woonadres in Nederland. In Nieuwegein woont 49% van de verdachten die een delict hebben gepleegd in hun stad. Dit is weer iets onder het landelijk gemiddelde.

Nieuwegein kende in 2016 nog 781 verdachten van misdrijven. In 2017 is dit aantal wel afgenomen met 142. Per 10.000 inwoners heeft Nieuwegein in 2017 nog steeds 103 criminelen. Dit was in 2016 nog 126 op 10.000 inwoners.

Sinds 2005 daalt het percentage geregistreerde verdachten van misdrijven vrij consistent onder alle herkomstgroepen. Ook het aandeel personen dat slachtoffer is van criminaliteit of zich wel eens onveilig voelt neemt af. Het percentage personen met een Nederlandse achtergrond dat verdacht is van misdrijven is hoger naarmate de stedelijkheid van de buurt hoger is, bij mensen met een migratieachtergrond is dit patroon minder zichtbaar.

Buiten beeld
Een deel van de criminaliteit blijft buiten beeld in zowel de geregistreerde als ondervonden criminaliteit. Zo is de aangiftebereidheid laag bij slachtoffers van onder andere cybercriminaliteit waardoor deze vorm van criminaliteit ondervertegenwoordigd is in de geregistreerde criminaliteit. Daarbij wordt in de Veiligheidsmonitor alleen gevraagd naar enkele veelvoorkomende vormen van (cyber)criminaliteit. Verder komt ondermijnende criminaliteit maar beperkt in de cijfers tot uitdrukking, waarbij het vaak gaat om zogenoemde slachtofferloze delicten (bijvoorbeeld drugshandel).

One thought on “Nieuwegein herbergt relatief veel criminelen

  1. John

    Laat ik nou toch denken dat Nieuwegein een veilige plaats is. Dat had ik begrepen van de gemeente berichten. Dus niet!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren