Katern

Nieuwegein heeft ambitie Fietsstad te worden

Nieuwegein wil graag de titel ‘Fietsstad 2014’ binnenslepen. Naast Nieuwegein zijn er enkele tientallen andere gemeenten die meedoen aan deze verkiezing. Het thema dit jaar is: ‘Fietsen zonder hindernissen.’ Het thema is volgens projectleider Jaap Kamminga van de Fietsersbond niet voor niets gekozen. “Het scheelt nogal of je comfortabel over brede geasfalteerde fietspaden rechtstreeks van A naar B kunt fietsen of dat je op hobbelige tegelpaden steeds moet wachten voor rode verkeerslichten. Dat verschil kan een belangrijke reden zijn voor mensen om de fiets te pakken of juist te laten staan.”

Het college in Nieuwegein heeft jaarlijks € 100.000 gereserveerd voor het verbeteren van het fietsnetwerk. Het gaat hierbij om verbeteringen aan de infrastructuur, maar ook de verkeersveiligheid. Op basis van een knelpuntenlijst wordt jaarlijks bepaald welke knelpunten aangepakt worden. Sommige knelpunten vragen meer dan kleine maatregelen om ze aan te pakken. Ook komen er verbeterde fietsfaciliteiten als OV fietsen, fietsklemmen bij bushaltes en zijn er gratis bewaakte fietsenstallingen.

Naast Nieuwegein hebben Den Haag, Eindhoven, Almere, Enschede, Zoetermeer, Zwolle, Dordrecht, Helmond, Heerhugowaard, Woerden, Middelburg, Overbetuwe en Harderwijk zich ingeschreven voor de fietsstad van Nederland. Uit deze ingeschreven gemeenten worden in het najaar 2013 vijf genomineerden gekozen. Daarna kunnen bewoners meehelpen met de Fietsstadverkiezing. In het voorjaar 2014 wordt de prijs aan de winnende gemeente uitgereikt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren