Nieuwegein gedwongen trambaanovergangen veiliger te maken

Nieuwegein moet de kruispunten met de trambaan veiliger maken. Aanleiding is een onderzoek van de provincie Utrecht naar de verkeersborden, haaientanden en afstelling van verkeerslichten op deze kruisingen. Die bleek op sommige plekken te krap, waardoor fietsers al groen licht kregen terwijl de tram nog niet voorbij was. Een van de beruchte overgangen is die op de Symfonielaan, maar het probleem speelt al veel langer en op meerdere plekken. Ook op de Koekoekslaan gebeuren de nodige incidenten.

In september 2008 is ook al onderzoek gedaan naar de veiligheid van de tramovergangen in Nederland. In het rapport werd ook geadviseerd om de veiligheid bij de tramovergangen te verbeteren. Ook  in 2010 benadrukte de gemeenteraad dat onderzoek gedaan moest worden naar de veiligheid rondom de tramovergangen. De gemeenteraad heeft hier in zijn raadsbesluit ( GMP+) van 11 december 2013 reeds absolute prioriteit aan gegeven. Het college van B&W in Nieuwegein heeft hier echter niets mee gedaan. Nu, acht en zes jaar later, en veel ongelukken verder, neemt het college pas stappen om de tramovergangen veiliger te maken. Over deze gang van zaken heeft de VSP middels een artikel 42 brief vragen gesteld aan het college.

Van groot gevaar is volgens de provincie geen sprake, maar het kan wel wat beter. Verantwoordelijk Wethouder Peter Snoeren (D66/GroenLinks) van Nieuwegein is blij met het rapport en de tik op de vingers. “Juist omdat het aantoont dat het veiligheidsprobleem groot is. We zijn blij met het rapport, omdat er op detailniveau nog een aantal veiligheidsverbeteringen doorgevoerd kunnen worden. Zowel de provincie als de gemeente moeten daarbij nog wat stappen zetten.”

Nieuwegein krijgt anderhalve maand de tijd om de overgangen te verbeteren.

artikel40116-jongenonderdetramgroot

4 thoughts on “Nieuwegein gedwongen trambaanovergangen veiliger te maken

  1. Shirley Smits

    Niet alleen verkeerslicht van de fietsers die groen kregen maar ook verkeerslichten voor de auto’s. Paar jaar geleden heb ik in 1 maand tijd 3 x meegemaakt en heb gemeente gebeld. Ik kreeg te horen, mevrouw de controle op de verkeerslichten is zo goed het is goed beveiligd! Of dat ik zat te liegen! 😡

  2. Bas

    “waardoor fietsers al groen licht kregen terwijl de tram nog niet voorbij was.”
    Ja en? Wat is het probleem? ER RIJDT OP DAT MOMENT EEN TRAM, wie haalt het dan in zijn hoofd om dat te gaan rijden. Een groen licht op dat moment betekent gewoon dat het veilig is als de tram voorbij is. Veel efficienter kan niet.

  3. Bas

    @Shirley
    Dus je kreeg groen toen de tram voorbij aan het rijden was? En wil je dan als een blind paard gaan rijden, tegen de tram aan? Dan ben je je rijbewijs helemaal niet waard. Doe niet zo ingewikkeld, je krijgt groen en gaat rijden als de tram voorbij is. Is dat nou zou moeilijk?

  4. Cynicus

    Dit gekluns speelt al tientallen jaren. Is daar nu echt een onderzoek voor nodig? Probleem bekend bij o.a. politie en gemeente. Maar ja, klachten en gemeente Nieuwegein dan zit je dus echt te liegen. Deel ik met Shirley Smits! @ Bas: groen licht terwijl de tram voorbij scheurt. Echt efficiënt…..

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk