Katern

Nieuwegein gaat voor energiezuinig

Nieuwegein kiest volop voor groene, energiezuinige woningen. De gemeente zet vooral in op het vergroenen van woningen in de wijk Rijnhuizen. De gemeente heeft deze wijk het energiepositief bouwen tot de norm verklaard.

Meer energie produceren dan verbruiken
Een energiepositief huis produceert meer energie dan het verbruikt. Deze huizen kunnen bijvoorbeeld voorzien zijn van zonnepanelen, die terugleveren aan de energieleverancier. Een energiepositieve woning kan ook energie leveren voor onder meer de straatverlichting of laadpalen voor elektrische auto’s.

In 2040 moet de hele gemeente Nieuwegein energieneutraal zijn. Dat is de ambitie van de gemeente. De huidige voorraad is niet volledig energieneutraal te krijgen. Daarom zet de gemeente bij nieuwbouw en transformaties in op energiepositief bouwen.

Energiepositief Rijnhuizen
In Rijnhuizen worden meer dan 2500 woningen gebouwd. Daarmee moet het een energiepositieve wijk worden. Volgens de gemeente zijn er genoeg mogelijkheden om energiepositief te bouwen. De gemeente vreest dat de gemeente Nieuwegein anders achterblijft op het gebied van een duurzame energievoorziening.

Om zorgvuldig met energie om te gaan, moet de energievraag zo laag mogelijk zijn. Indien er energie nodig is, moet deze vooral uit duurzame bronnen komen. Door zo efficiënt mogelijk met fossiele brandstoffen om te gaan, zijn inwoners op een duurzame manier bezig met energie.

Energiepositief wonen en energieneutraal wonen is niet hetzelfde. Bij energieneutraal wonen is het de bedoeling dat de belasting voor het klimaat tot nul wordt teruggedrongen. Bij energiepositief wonen gaat men een stapje verder: er wordt meer duurzame energie geproduceerd dan nodig, waardoor er terug kan worden geleverd aan het net. Op die manier levert de inwoner van Nieuwegein een positieve bijdrage aan de maatschappij, compenseert de inwoner een deel van zijn eigen CO2-uitstoot en kan er zelfs geld worden verdiend.

Groene keuzes maken bij het energie vergelijken
Energie vergelijken helpt om groene keuzes te maken. Inmiddels bieden steeds meer websites een duidelijk overzicht aan. Het verschil tussen groene energie en grijze energie wordt genoemd. Daarnaast geven energievergelijkers vaak tips om te besparen op energie: goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Op bijna ieder elektrisch apparaat in het huishouden kan energie (en dus geld) bespaard worden. Alleen al door energiebewust met de keuken om te gaan kan er jaarlijks vele tientallen euro’s worden bespaard.

Het is een goed idee te kiezen voor een energieaanbieder die teruglevering toestaat. Door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen kan dan eigen energie worden opgewekt en teruggeleverd aan de energiemaatschappij. Op die manier is de inwoner van Nieuwegein energiepositief bezig.

Kiezen voor duurzaam
Bij sites zoals energieaanbieding.nl is het mogelijk om niet alleen te kiezen aan de hand van de prijs, de looptijd van het contract of voor een specifieke aanbieder, maar ook voor duurzaamheid. Zo kan men kiezen voor uitsluitend duurzame leveranciers, groene stroom, groene stroom uit Nederland of CO2-gecompenseerd gas.

Een duurzame keuze maken helpt bij het behoud van het milieu. Groene energie heeft de toekomst. Een betere planeet begint bij onszelf. Daarom is energiepositiviteit en het maken van duurzame keuzes zo ontzettend belangrijk.

One thought on “Nieuwegein gaat voor energiezuinig

  1. Mathijs

    En kunnen we ook zonnepanelen leggen op de grote doosgebouwen op industrieterrein Het Klooster?! Daar liggen daken van meer dan een hectare (!) groot, helemaal leeg! Het lijkt me dat je daar eerst op grote schaal zonnepanelen wil neerleggen voordat je aan maatregelen op kleinere schaal of op andere plekken gaat denken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren