Nieuwegein gaat over op ‘Schwung’

Een verkeerslicht dat op groen springt als je nét stilstaat. Of moeten stoppen bij een verlaten kruispunt. Over enkele maanden hoeft het allemaal niet meer. Nieuwegein gaat over op de SchwungApp. De Provincie Utrecht heeft het initiatief genomen voor het gebruik van Schwung en bekijkt of Schwung provinciebreed toegepast kan worden.

‘De gemeente Nieuwegein doet graag mee’ zo laat zij onze redactie weten. ‘Schwung kan bijdragen aan het verminderen van wachtende fietsers voor rood licht bij verkeerslichten. Dit helpt om in Coronatijd ook voor fietsers gemakkelijker de minimale 1,5 meter afstand te houden. Op het moment dat de verkeerslichten voor fietsers geschikt gemaakt zijn voor Schwung kan dit gebruikt worden. De provincie verwacht een doorlooptijd van max. vijf maanden.’

De Schwungfaciliteit komt beschikbaar via de gebruiksvriendelijke en gratis te downloaden Ik-fiets app op de smartphone. Schwung weet wanneer iemand fietst en doordat Schwung in verbinding staat met de verkeerslichten kan Schwung groen aanvragen op de gewenste richting.

De kosten voor het aanleggen van Schwung worden momenteel in beeld gebracht en zal betaalt worden door de provincie. Daarnaast ook ‘gewoon’ tweemaal groen per cyclus voor fietsers. Lekker doorfietsen met alle stoplichten op groen, met deze app kan het binnen kort in Nieuwegein.

One thought on “Nieuwegein gaat over op ‘Schwung’

  1. Henk

    Het zou mooi zijn als de gebruiker vd app de smartphone dan verder niet kan bedienen. Maakt het veiliger op straat en de fietser wordt dan beloond met groen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk