Nieuwegein door met hulp aan zigeunerkinderen

Nieuwegein gaat de komende drie jaar door met het project om de uitbuiting van zigeuner-kinderen tegen te gaan. Ook de gemeenten Ede, Lelystad en Veldhoven zullen dit gaan doen.

Nieuwegein heeft een speciaal programma ‘Wisselgeld’ in gang gezet om kinderen uit deze vaak problematische gezinnen te helpen. Daarmee is inmiddels veel ervaring opgedaan en de aanpak kan nog verder worden uitgebouwd en verspreid over meerdere gemeenten waar zigeuners wonen. Dat laten de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer weten.

Zigeunerkinderen gaan vaak niet naar school, worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt of belanden al vroeg in de criminaliteit. Om ze voor dit soort zaken te behoeden, werken verschillende diensten met elkaar samen, zoals de gemeente, politie, Openbaar Ministerie, Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming. Het doel is om het schoolverzuim onder kinderen tegen te gaan, zodat ze uiteindelijk meer kans maken op een baan.

Zo’n 90 procent van de zigeunerjongeren in Nieuwegein is in aanraking geweest met de politie. De gemeente investeerde sinds eind jaren zeventig vele miljoenen in de integratie van zigeiuners, maar zonder resultaat.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk