Nieuwegein doet eerste aanzet tot verbod van lachgas

Bij de Algemene beschouwingen op 4 juli 2019 heeft de gemeenteraad aandacht gevraagd voor het gebruik van lachgas in Nieuwegein. Daarbij heeft de burgemeester toegezegd dat bij grote evenementen in de vergunningsvoorwaarden kan worden opgenomen dat het verboden is lachgas en/of genotsmiddelen te gebruiken/mee te nemen. Afgelopen maand maakte de politie zich nog boos over het gedrag van sommige weggebruikers met betrekking tot het gebruik van lachgas.

Afgelopen week heeft burgemeester Frans Backhuijs in een brief aan de gemeenteraad laten weten dat vanaf heden in de vergunnings- voorwaarden een expliciet verbod is opgenomen. Een totaalverbod komt er nog niet omdat sinds 2016 lachgas onder de warenwet valt in plaats van de geneesmiddelenwet en is de verkoop ervan legaal. Hierna is het gebruik van het roesmiddel een rage onder jongeren geworden. Werd het gas eerder voornamelijk geconsumeerd in het uitgaansleven, de patronen worden steeds vaker gebruikt door jongeren op straat of op het schoolplein.

Verhoogde attentie
Medewerkers van de gemeente Nieuwegein hebben bij de afhandeling van alle evenementenvergunningen verhoogde attentie voor verdovende middelen, inclusief lachgas. In overleg met adviseurs (waaronder politie) wordt een inschatting gemaakt van de kans op bezit en/of gebruik tijdens het specifieke evenement . Bij verhoogde risico’s wordt vanaf heden in de vergunnings- voorwaarden een expliciet verbod opgenomen. De organisator wordt geacht hiermee rekening te houden en dit verbod te verwerken in onder meer de huisregels en het veiligheidsplan. Tevens wordt hij geacht tijdens het evenement op passende wijze toezicht te houden op de naleving ervan.

Gemeente Nieuwegein hanteert bij de afhandeling van evenementenvergunningen verder sinds december 2016 een aantal algemene kaders, die zijn vastgelegd in  het evenementenvergunningenbeleid. Dit stuk wordt in 2020 geëvalueerd en geactualiseerd, als onderdeel van de bredere herijking van het evenementen- beleid. Hierbij wordt een paragraaf ingevoegd over ‘verdovende middelen’, waarin het toegezegde verbod op bezit en gebruik van lachgas en/of genotsmiddelen tijdens grote evenementen wordt verwerkt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren