Nieuwe wet Kinderopvang

Per 1 januari 2005 gaat de nieuwe Wet Kinderopvang van start. De basis van de nieuwe wet is dat de kosten voor Kinderopvang in drieën worden gedeeld, namelijk 1/3 komt voor rekening van de ouder(s), 1/3 van de werkgever(s) en 1/3 van de overheid (via de Belastingdienst). De bijdrage van de werkgever is niet ver-plicht. Als er niet wordt bijgedragen kan er extra bijdrage aangevraagd worden bij de Belastingdienst. De ouders die ik spreek gaan – zonder uitzondering – meer betalen voor hun vorm van opvang. Dat varieert van een paar euro meer, tot € 100,- meer per maand!

Hiernaast is er gekeken naar welke effecten deze wet zal hebben op ouders die tot een aantal doelgroepen horen binnen onze gemeente die extra steun nodig hebben. Hiervoor is specifiek gemeentelijk beleid geschreven, dit is besproken in de com-missie SOC en daarna door de gemeenteraad vastgesteld. De ouders die binnen de criteria vallen, kunnen een beroep doen op de gemeente voor een bijdrage aan kinderopvang. Wat het effect zal zijn op de hoogte van de bijdrage van de ouders, is nog niet bekend.

Eind 2005 zal pas bekend worden hoe deze wet in de praktijk landelijk heeft gewerkt, want dan wordt de Wet Kinderopvang geëvalueerd. Ook de gemeentelijke evaluatie zal dan plaatshebben. De VVD zal de uitkomsten hiervan scherp in de gaten houden met betrekking tot de eventuele gevolgen voor het specifieke beleid van de gemeente.

Emilie Zonneveld-van Olm

VVD-fractie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren


%d bloggers liken dit: