Nieuwe soorten bomen maken het groen gezonder

Nieuwegein krijgt dit voorjaar 575 nieuwe bomen waarvan een deel al is aangeplant. 200 nieuwe bomen zijn geplant in bospercelen waar reeds beheer en onderhoud is uitgevoerd. Het gaat om het stuk bos aan de Zuidstedeweg en ’s Gravenhoutenseweg, bos aan de Reinestijnseweg ter hoogte van Galecop en een stuk bos ter hoogte van de oude wielerbaan. Op begraafplaats Noorderveld wordt ook beheer en onderhoud van het groen uitgevoerd en worden veertig nieuwe bomen teruggeplant. De rest zijn nieuwe bomen die op allerlei locaties in de stad worden aangeplant.

De nieuwe bomen komen in de plaats van vooral populieren uit de bospercelen. Deze zouden gevaarlijk voor hun omgeving worden tijdens een stevige storm. Op sommige plekken zijn de stammen van deze populieren gebleven om de natuur nieuwe kansen te bieden. Het wordt zo een schuilplaats voor insecten en een plek om te nestelen voor de spechten. In het bosperceel aan de Wilgenroos dat al eerder is onderhouden, heeft op de achtergebleven stam van een populier een ooievaarsechtpaar voortvarend gebroed.

Diversiteit
Voor de aanplant van nieuwe bomen zijn meerdere boomsoorten gekozen om zo meer diversiteit te krijgen. Het zorgt er ook voor dat de kans op ziekten afneemt want als een plaag uitbreekt, worden niet alle bomen van dezelfde soort ziek of aangetast. In de bosper­celen langs de Reinesteinseweg staan nu ook walnoten, tamme kastanjes en hazelaars. Bewoners hebben in de keuze van nieuwe boomsoorten meegedacht. Zij kunnen straks noten rapen voor eigen gebruik.

2 thoughts on “Nieuwe soorten bomen maken het groen gezonder

  1. L swartjes

    Gemeente Nieuwegein doet niets tegen overlast gevende bomen ondanks vele malen mail.
    Zeggen bomen plan 25jaar bomen staan al 30jaar

    1. Ge

      Inderdaad. In Fokkesteeg veel overlast van omhoog gedrukte bestrating, grote stukken bestrating weggehaald waar je overheen moet lopen, veel hooikoorts veroorzakende bollen in bomen, gladde een smerige wegen het hele jaar door vanwege troep en bladeren uit de bomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren