Nieuwe roeiboot gedoopt bij roeivereniging de Doorslag

Zaterdagmorgen 22 januari jl. heeft René van Haarlem, roeicoach bij de Nieuwegeinse roeivereniging de Doorslag, de nieuwe roeiboot ’Stormerdijk’ gedoopt. Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag.

Roeivereniging de Doorslag beschikt over ruim 45 boten, verdeeld over verschillende boottypen. Deze boten zijn eigendom van de vereniging en dragen allemaal een naam naar een gedenkwaardige plek in Nieuwegein, zoals een kasteel of een versterkt huis. Stormerdijk is een voormalig kasteel dat in 1400 is gesticht in Jutphaas. Het landhuis staat nog aan de smalle Jutphase Wetering ter hoogte van de Malapertweg nummer 17. Het huis ten oosten daarvan is op de resten van de voorburcht gebouwd. Het hoofdterrein heeft direct ten noorden daarvan gelegen, dicht langs de huidige weg.

De boottypen bij de roeivereniging in Nieuwegein lopen sterk uiteen. Van breed en stabiel (C2+ en C4+) tot smal en snel (C1 en skiffs) en van één tot en met vier roeiers. De ’Stromerdijk’ is een type C4+ roeiboot. ‘C’ staat voor C-klasse (basisboot). Het cijfer geeft het aantal roeiers weer, dus een boot met ‘4’ heeft 4 roeiers en de ‘+’ staat voor een boot met stuurman/vrouw. Een boot in deze klasse kost al gauw 25.000 euro per stuk en gaat ongeveer 20 jaar mee.

De Doorslag is gehuisvest aan het Merwedekanaal in Nieuwegein. De locatie is naast de gemeentewerf aan de Utrechthaven met eigen ingang naar de ultramoderne botenloods, manoeuvre tererrein met vlot en kantine met terras. De roeivereniging is aangesloten als lid bij de KNRB en opgericht in 2004.

Je roeit bij de Doorslag op het Merwedekanaal (ca. 14 km. roeiwater). Dit kanaal verbindt het Amsterdam-Rijnkanaal in de stad Utrecht met de Boven-Merwede ten zuiden van Gorinchem. Ook kunnen de leden de Hollandse IJssel op richting IJsselstein en verder naar Montfoort, Oudewater en zelfs Gouda.

Roeicoach René van Haarlem met achter hem de nieuwe ‘Stormerdijk’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk