Nieuwe regels woningtoewijzing

De regels voor toewijzing van woningen via WoningNet worden gewijzigd per 10 september 2014. Dit heeft gevolgen voor een groot deel van de woningzoekenden: grotere gezinnen, kleinere gezinnen, senioren en starters.

Grotere gezinnen die op zoek zijn naar een woning, hebben het vaak moeilijk. Er is een tekort aan grotere woningen in Utrecht en Nieuwegein. Een groot deel van de eengezinswoningen en grote appartementen worden bewoond door senioren. Zij willen vaak wel naar een kleinere en meer geschikte (toegankelijke) woning verhuizen, maar dat lukt niet zo makkelijk. De Utrechtse woningcorporaties, Jutphaas Wonen uit Nieuwegein en de gemeenten in Utrecht en Nieuwegein hebben daarom besloten hier wat aan te doen.

Senioren die willen verhuizen van een rijtjeswoning of een grote flat naar een kleinere gelijkvloerse woning zonder trap, krijgen in Utrecht en Nieuwegein voorrang. Deze senioren krijgen voorrang op alle andere woningzoekenden, behalve op de mensen met een urgentie. In Nieuwegein geldt de regeling voor senioren van 65 jaar en ouder. Er wordt bij deze senioren dus niet meer gekeken naar de inschrijftijd bij WoningNet. Wanneer meerdere senioren op eenzelfde woning reageren, wordt wel gekeken naar hun inschrijftijd. De senior met de meeste wachttijd heeft dan voorrang.
Door deze ouderen voorrang te geven, komen er meer rijtjeswoningen en grote flats vrij. Er kunnen dan weer grotere gezinnen naar deze woningen verhuizen. Zo komt er een hele rij van verhuizingen op gang. En aan het eind van deze rij wordt weer een starter op de woningmarkt geholpen. Want ook voor hen is het vaak lastig om er tussen te komen.

In Nieuwegein worden eengezinswoningen uitsluitend verhuurd aan huishoudens van twee personen of meer.
De nieuwe regeling geldt voor woningen van Portaal, Bo-Ex, Groenwest, Mitros en Jutphaas Wonen. Als men blijft huren van Jutphaas Wonen of Bo-Ex, is er mogelijk recht op een financiële vergoeding.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk