Nieuwe regels toewijzing sociale huurwoningen

Sinds 1 januari 2015 geldt een nieuwe Huisvestingswet in Nederland en dus ook in Nieuwegein. Per 1 juli aanstaande wordt daarom een aantal regels voor de toewijzing van sociale huurwoningen iets aangepast. Als u per 1 juli op zoek bent naar een (andere) sociale huurwoning dan hoeft u geen binding meer te hebben met de provincie Utrecht om te kunnen reageren op een sociale huurwoning in de regio Utrecht.

Iedereen in Nederland mag in het hele land een sociale huurwoning zoeken. Wel kunnen corporaties een klein deel van het woningaanbod met voorrang toewijzen aan mensen die al in die buurt wonen. Voor een koopwoning heeft u geen huisvestingsvergunning meer nodig. Dat geldt zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw. Huishoudens met recht op huurtoeslag krijgen voorrang voor goedkope huurwoningen.

Seniorenwoningen krijgen een nieuwe naam. Deze zijn voortaan herkenbaar aan het label Voorrang 65+. Iedereen mag reageren op deze woningen, maar woningzoekenden vanaf 65 jaar krijgen voorrang. Hetzelfde geldt voor jongerenwoningen: iedereen mag reageren, maar jongeren (t/m 22 of t/m 29 jaar) krijgen voorrang.

Moet u verhuizen, omdat u mantelzorg gaat verlenen of ontvangen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor urgentie. De regels voor urgentieverlening bij relatiebeëindiging zijn aangescherpt. Wanneer er minderjarige kinderen in het geding zijn wordt slechts een urgentie verleend wanneer geen van de partners in de woningbehoefte kan voorzien. Meer informatie vindt u hier.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren