Nieuwe fase voor onder de grond brengen van hoogspanningskabels

De hoogspanningskabels in Galecop en Blokhoeve worden onder de grond gebracht. Dat heet ‘verkabelen’. Het ontwerpbestemmingsplan Ondergrondse verkabeling Nieuwegein ligt vanaf woensdag 11 oktober 2023 ter inzage. U kunt uw zienswijze tot en met 21 november 2023 indienen. Daarna beantwoordt het college de zienswijzen die zijn ingediend. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in febrauri 2024 een besluit over het bestemmingsplan.

Ontwerpbestemmingsplan
Het ontwerpbestemmingsplan maakt mogelijk, dat de bovengrondse hoogspanningsmasten uit de wijken Galecop, Blokhoeve, Huis de Geer en bedrijventerrein Liesbosch verdwijnen. De kabels worden over een lengte van 6,4 km onder de grond gelegd. Er verdwijnen 17 masten. Dit tracé is langer dan waar in eerste instantie van uit werd gegaan. De ondergrondse verkabeling voor Nieuwegein loopt straks vanaf de mast aan de oostkant van de A2 (mast 18) tot aan het verdeelstation op bedrijventerrein Laagraven-Liesbosch.

Waarom uitgebreid?
De verkabeling is uitgebreid, omdat er een nieuw hoogspanningsstation gebouwd wordt in Oudenrijn. Dat station is nodig om de transportcapaciteit voor elektriciteit in de regio Utrecht te verbeteren en nieuwe projecten (zoals woningbouw en duurzame energieprojecten) aan te kunnen sluiten. De precieze locatie van het nieuwe hoogspanningsstation wordt momenteel onderzocht. Wel is duidelijk dat het station niet ver van mast 17 (net over de A2) en het bestaande transformatorstation in Oudenrijn) zal komen. Daarom is besloten om ook de hoogspanningsmasten tussen het nieuwe station en mast 17 onder de grond aan te leggen. TenneT (de landelijke netbeheerder) wil ook de masten tussen mast 27 (net over het kanaal) en het hoogspanningsstation in Nieuwegein aan de Laagraven 1 onder de grond aanbrengen.

verkabeling

Zwaardere kabel
TenneT legt meteen een zwaardere hoogspanningskabel aan, waar meer stroom over vervoerd kan worden. Dat is nodig omdat er steeds meer vraag is naar elektriciteit en er ook steeds meer duurzame elektriciteit (via windmolens en zonneparken) aan het net wordt geleverd. Het huidige elektriciteitsnet is daar niet op berekend. Bijkomend voordeel: in totaal verdwijnen maar liefst 17 hoogspanningsmasten in plaats van 11. Dat ziet er straks dus een stuk rustiger uit.

Als alle kabels onder de grond liggen kan de eerder geplande nieuwbouw van een deel van Het Eiland en van The Edge II in de wijk Blokhoeve gebouwd worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk