Nieuwe expositie in Museum Warsenhoeck: ‘Zorg voor de zorg’

Op zondag 25 september wordt om 15:00 uur in Museum Warsenhoeck een nieuwe tentoonstelling geopend met als titel: ‘Zorg voor de zorg’. In vroeger eeuwen was de zorg voor armen, bejaarden, behoeftigen en zieken vaak een zaak van de Kerken of van vermogende particuliere weldoeners. Zo liet Anna van Rijn rond 1600 voor arme gelovigen uit de gemeenschap op het Kerkveld kleine woningen bouwen. Pas veel later nam de Gemeentelijke overheid deze zorg over.

Veel aandacht is er in deze expositie voor de gezondheidszorg. Vroeger werkten de huisartsen alleen en hadden ze een eigen apotheek. Ze maakten zelf hun zalfjes, poedertjes en pilletjes. Veel burgers hadden een eigen huisapotheek met gedroogde medicinale planten.

Een deel van de expositie is gewijd aan dr. G.J. Teljer en de cholera-epidemie van 1866, waarbij veel doden zijn gevallen. Hij is omstreeks 1823 in Jutphaas begonnen en was tevens verloskundige.  Dokter Teljer was een baanbrekend cholerabestrijder, verwierf landelijke bekendheid met zijn behandelmethoden en heeft er o.a. voor gezorgd dat er in 1860 op het Kerkveld een waterpomp werd geplaatst. Bij de grote cholera-epidemie in 1866 bleek het succes daarvan. We laten u echter ook zien dat niet alle maatregelen even doeltreffend waren.

In de loop der jaren is er veel veranderd in de zorg. De nieuwe expositie schetst een beeld van de vooruitgang in de zorg door de jaren heen. Museum Warsenhoeck vindt u in het Natuurkwartier aan de Geinoord 11 in Nieuwegein. De openingstijden zijn op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

teljer

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk