Nieuwe busremise duurzame uitvalsbasis voor Utrechts OV

Op vrijdag 9 juli zijn de deuren opengegaan van de nieuwe busstalling Westraven. Vervoerder U-OV heeft daarmee voor het openbaar vervoer in en rondom de stad Utrecht een gloednieuwe uitvalsbasis gekregen met stalling, werkplaats en kantoor onder één dak.

Van links naar rechts: Huibert van der Ven, aannemer Van der Ven bv, Arne Schaddelee, gedeputeerde van de provincie Utrecht, Lot van Hooijdonk, wethouder gemeente Utrecht, Ellie Eggengoor, wethouder gemeente Nieuwegein, en Gerrit Spijksma, directeur Qbuzz (U-OV)

Westraven biedt plek aan ruim 160 bussen met direct aan de overzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal op de Remiseweg in Nieuwegein extra capaciteit voor het laden en stallen van nog eens ruim 50 elektrische bussen. Op zaterdag 10 juli zal Westraven in gebruik worden genomen, op tijd voor de nieuwe zomerdienstregeling van U-OV.

Gezamenlijk openden gedeputeerde Arne Schaddelee (provincie Utrecht), CEO Gerrit Spijksma (Qbuzz, uitvoerder van U-OV), Huibert van der Ven (aannemer Van der Ven BV) en de wethouders Lot van Hooijdonk (Utrecht) en Ellie Eggengoor (Nieuwegein) deze nieuwe locatie. Westraven heeft een duurzame energievoorziening gekregen met bijpassende inrichting van het kantoor, de werkplaats en parkeerruimte voor de medewerkers van het vervoerbedrijf U-OV. De provincie Utrecht heeft besloten beide OV-locaties in eigen beheer te bouwen. Zo wordt het openbaar vervoer vanaf deze strategische locaties vlakbij verschillende uitvalswegen op de lange termijn goed bediend.

Mijlpaal op weg naar 100 procent schoon busvervoer
Gedeputeerde Arne Schaddelee: “Met de opening van Westraven zetten we een belangrijke stap in het versterken van het OV in de regio Utrecht. Vorig jaar openden we de nieuwe tramremise en nu de nieuwe busremise. Een resultaat neergezet samen met vervoerder U-OV op weg naar nog meer schone, milieuvriendelijke bussen. U-OV is sinds begin dit jaar gaan rijden met 55 nieuwe elektrische bussen voor de stads- en streekdienst, waarmee het aantal elektrische bussen bij U-OV nu 69 bedraagt. Daarvan worden de meeste elektrische bussen nu op de Remiseweg gestald en geladen. Het onderhoud vindt plaats op Westraven. De stalling is voorbereid op uitbreiding van de elektrische busvloot. We zetten daarmee een belangrijke vervolgstap richting onze ambitie om in 2028 in de gehele provincie 100 procent volledig schoon busvervoer te verzorgen.”

Gerrit Spijksma (CEO Qbuzz): “In 2020 reden we maar liefst 26,4 procent van alle dienstregelingsuren met onze elektrische, uitstootvrije bussen. Daarmee zijn we de duurzaamste busvervoerder in Nederland. Daar blijft het niet bij, want deze prachtige nieuwe busstalling geeft ruimte om te groeien. Ik ben blij dat we met de focus op duurzaamheid samen met onze opdrachtgever een busstalling hebben weten te realiseren die ons helpt onze reizigers te bedienen met duurzaam OV én die een bijdrage levert aan een beter klimaat en de doelstellingen uit Parijs. Ik ben ervan overtuigd dat de tijd zal leren hoe waardevol deze focus is.”

Groen en duurzaam
Belangrijk bij de bouw van Westraven was dat deze locatie meer zou opleveren dan een functioneel gebouw. De werkplaats is zo ingericht dat optimaal gebruik wordt gemaakt van daglicht. De looproutes voor de monteurs en chauffeurs in het gehele gebouw zijn zo kort en efficiënt mogelijk ingericht. Het kantoor is bovendien voorzien van een groen dak en op het gebouw zijn zonnepanelen geplaatst die garant staan voor de helft van de energievoorziening. Er is circulair gebouwd: bij de realisatie is  zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen die zijn hergebruikt of in de toekomst makkelijk opnieuw kunnen worden gebruikt. Zo bestaan de aluminium kozijnen uit gerecycled materiaal en is de staalconstructie niet gestort in het beton.

Om in de toekomst ook op het terrein van Westraven meer elektrische bussen van energie te voorzien, is de infrastructuur klaargelegd voor het laden van deze nieuwe bussen. Voor de brandveiligheid zijn op het buitenterrein speciale afscheidingsmuren gebouwd, waarin al de masten zijn geplaatst van de toekomstige laadinfrastructuur voor de elektrische bussen. Om het terrein te vergroenen worden deze brandmuren dit najaar voorzien van verschillende klimplanten. Bijna het gehele jaar door zullen er op het buitenterrein van Westraven diverse planten in bloei staan en zijn er voor de fauna insectenhotels en broedkasten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk