Nieuwe burgemeester

Op 1 mei 2011 gaat Burgemeester Cor de Vos met pensioen. Op 30 maart heeft de gemeenteraad unaniem Frans Backhuijs (VVD, 50) uit Oldenzaal voorgedragen om De Vos op te volgen.
Met het besluit van de gemeenteraad werd het advies van de vertrouwenscommissie overgenomen. Eind 2010 vormde de Raad deze vertrouwenscommissie, die bestond uit 13 fractievoorzitters en ondersteund werd door de griffier. De voltallige vertrouwenscommissie heeft samen met de Commissaris van de Koningin een selectie gemaakt uit de 21 sollicitatiebrieven, en vervolgens in twee rondes gesprekken met kandidaten gevoerd. Na deze gespreksrondes kon de vertrouwenscommissie unaniem Frans Backhuijs aan de gemeenteraad aanbevelen. De voordracht wordt nu doorgezonden naar de Minister van Binnenlandse zaken, die hierover een besluit neemt. Vervolgens volgt benoeming door de Koningin. De verwachting is dat Backhuijs medio mei 2011 in Nieuwegein zal beginnen.Backhuijs is gepokt en gemazeld in het lokale bestuur. De geboren Utrechter is in Eindhoven 8 jaar raadslid en 8 jaar wethouder geweest. Sinds 2004 is hij burgemeester van Oldenzaal. De overeenkomsten tussen Oldenzaal en Nieuwegein zijn opvallend, zij het dat Nieuwegein (vrijwel) exact twee keer zo groot is. Oldenzaal heeft 30.000 inwoners, Nieuwegein 60.000. Oldenzaal herbergt 20.000 arbeidsplaatsen, Nieuwegein 40.000. Net als Nieuwegein ligt Oldenzaal tegen een grote centrumgemeente aan, en zet vol in op samenwerking met die gemeente. In zowel Nieuwegein als in Oldenzaal is het einde van de groei bereikt en moeten bouwopgaven binnen het bebouwde gebied gerealiseerd worden. Oldenzaal heeft net als Nieuwegein een Roma-gemeenschap. Saillant detail: Frans Backhuijs is vicevoorzitter van het platform Romagemeenten, waar Cor de Vos tot en met april voorzitter van is.Met Backhuijs krijgt Nieuwegein een burgemeester die gedreven is, aimabel en toegankelijk, rust uitstraalt en tegelijkertijd een harde werker is. Uit zijn periode in Eindhoven neemt hij een onmiskenbare Brabantse tongval mee, en, naar verluid, een Bourgondische levensstijl. De PvdA is vol vertrouwen dat Nieuwegein met Backhuijs een waardige opvolger van Cor de Vos krijgt.De Vos neemt op 29 april afscheid van de gemeente Nieuwegein in het NBC. Hij is dan ruim 30 jaar burgemeester geweest, waarvan ca 11 jaar in Nieuwegein. In het volgende vlugschrift kijken we terug op het burgemeesterschap en het afscheid van Cor de Vos.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren