Nieuwe bestemming voor buurthuis ‘t Dok

Vanaf 1 februari is de Stichting Beschermde Woonvormen Utrecht (SBWU) officieel de nieuwe huurder van buurthuis ’t Dok in Fokkesteeg. Cliënten van de stichting gaan het buurthuis runnen. Eerder huurde welzijnsorganisatie MOvactor het pand van de gemeente. De gemeente stelde het buurthuis beschikbaar voor een andere bestemming.

SBWU is van plan om het buurthuis op te knappen tot een aantrekkelijk en functioneel wijkhuis voor iedereen in de wijk. Een groep cliënten en begeleiders van de SBWU, ‘Voorbereidingsgroep ’t Dok’, ontwikkelt een bedrijfsplan. Professionals bieden daarbij ondersteuning. Donderdag 31 januari organiseert de voorbereidingsgroep een informatiebijeenkomst over de plannen voor alle buurtbewoners in het buurthuis. Wijkbewoners die vlakbij ’t Dok wonen hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen, andere geïnteresseerde wijkbewoners zijn ook van harte welkom.

De gemeente Nieuwegein en MOvactor investeren in nieuwe, aantrekkelijke wijkcentra. MOvactor ontwikkelt vijf centra in opdracht van de gemeente. Sommigen op hun huidige plaats, anderen op een nieuwe. MOvactor geeft de nieuwe wijkcentra vanwege hun brede functie de naam buurtpleinen. De buurtpleinen staan in het teken van ontmoeting. Ontmoeting tussen buurtbewoners in de wijk, jong en oud, mensen met en zonder beperking. Op het plein serveert FAIR’S een kop koffie en kunnen wijkbewoners (als vrijwilliger of deelnemer) meedoen aan activiteiten en workshops in de bewegingsstudio’s, kookstudio’s of ateliers. In een aantal buurtpleinen is straks ook de huisarts, fysiotherapeut, diëtist en lunchroom FAIR’S gevestigd.

MOvactor heeft het eerste vernieuwde wijkcentrum (voorheen De Brink) in Doorslag in september 2012 gelanceerd onder de naam buurtplein Doorslag. Ook zijn in september 2012 de plannen gepresenteerd voor buurtplein Zuid aan de Ratelaar 35-42 in Hoogzandveld. Buurtplein Zuid wordt naar verwachting in het najaar 2013 opgeleverd. Vanaf dat moment wordt buurthuis De Spil gesloopt. De gemeente stelt buurthuis Vreeswijk dan beschikbaar voor een andere bestemming. De planning is dat in april 2013 buurtplein Batau gerealiseerd is in woon- en dienstverleningscomplex ‘De Nieuwe Baten’. De gemeente bekijkt de mogelijkheden voor een andere bestemming voor buurthuis Feniks. De gemeente en MOvactor onderzoeken met partijen de mogelijkheden voor buurtplein Galecop. Dat geldt ook voor een vijfde buurtplein in het gebied Jutphaas, Wijkersloot en Zuilenstein.

Naast de ontwikkeling van de vijf buurtpleinen zijn initiatieven voor andere bestemming voor buurthuis ’t Dok en Vreeswijk er ter bevordering van een sluitend netwerk van wijkcentra voor bewoners. Zo kunnen bewoners die bijvoorbeeld moeilijk ter been zijn toch activiteiten op een bestaande accommodatie in de buurt blijven organiseren of meemaken. Andere partijen krijgen de ruimte om initiatieven op die plaatsen verder vorm te geven.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren