Nieuw Coronavaccin Novavax beschikbaar in Nieuwegein

Vanaf 14 maart is het nieuwe Coronavaccin Novavax beschikbaar voor mensen van 18 jaar en ouder. Novavax is een eiwitvaccin. Vanaf vandaag is het mogelijk om te bellen voor een afspraak voor een 1e en 2e prik. Het vaccin wordt op de locatie Nieuwegein Beursfabriek gegeven.

Novavax is een nieuw vaccin tegen Corona, een eiwitvaccin. Het is een goede andere mogelijkheid voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) willen en daarom nog geen vaccinatie hebben gehaald. In Nederland zijn er 12 locaties (in elke provincie 1) waar met Novavax wordt geprikt. In de provincie Utrecht is dat bij de locatie Nieuwegein Beursfabriek.

Verschil eiwitvaccin en mRNA vaccin
Novavax is een eiwitvaccin, Pfizer en Moderna zijn mRNA vaccins. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Op het echte coronavirus zitten eiwitten aan de buitenkant, zogenaamde ‘spike-eiwitten’. Het eiwitvaccin van Novavax bevat kleine deeltjes van dit spike-eiwit, nagemaakt in een laboratorium. De mRNA vaccins van Pfizer en Moderna bevatten een ‘recept’ (mRNA) om dit spike-eiwit door je eigen lichaam na te laten bouwen. In beiden gevallen komt je afweersysteem in actie en maakt het antistoffen. Als je later met het echte virus te maken krijgt, herkent je afweersysteem het en word je niet of minder ziek.

Bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn, niet lekker voelen, hoofdpijn, pijn op de prikplek, misselijkheid en overgeven. Ze zijn vaak niet ernstig maar kunnen wel vervelend zijn. Ze verdwijnen na een aantal dagen. Voor een volledig overzicht van de mogelijke bijwerkingen is een document met de bijsluiter beschikbaar.

Afspraak maken is verplicht
Een afspraak maken is verplicht en kan via het klantcontactcentrum van de GGDrU op 030-6305400 en het speciale telefoonnummer 0800-0174. Een medewerker van het callcenter geeft u ook informatie over het vaccin. Novavax wordt geprikt op de locatie Nieuwegein in de Beursfabriek. Deze locatie is elke dag open van 09.00-17.00 uur.

Voorwaarden

  • Novavax is voor mensen van 18 jaar en ouder.
  • Novavax is voor mensen die nog geen eerdere coronavaccinatie hebben gehad.
  • Een afspraak maken is altijd nodig en kan door te bellen naar 0800-0174.
  • Er zijn 2 prikken nodig, met een tussentijd van 3 weken.
  • Het vaccin is door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (nog) niet goedgekeurd als boostervaccin en als vaccin voor zwangeren en minderjarigen.

Novavax – naam van het vaccin of de fabrikant?
Novavax is de naam van de fabrikant die het coronavaccin Nuvaxovid maakt. Elk vaccin heeft een naam die de fabrikant aan het product geeft. Zo heet de Moderna prik eigenlijk Spikevax en heet de prik van BioNTech/Pfizer eigenlijk Comirnaty.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk