Nicolaaskerk in Nieuwegein ontvangt licht uit Bethlehem

De Nicolaaskerk in Nieuwegein heeft het Vredeslicht uit Bethlehem ontvangen. Het Vredeslicht is een traditie die in 1986 is ontstaan. In dat jaar werd in Oostenrijk tijdens de kerstperiode de actie ‘Licht ins Dunkel’ georganiseerd voor gehandicapte kinderen. De directeur van de Oostenrijkse omroep ORF vertrok samen met deze kinderen naar Israël om het vredeslicht te ontsteken aan de vredesvlam in Bethlehem. Scouts zorgen vanaf het begin van de actie voor de verspreiding tot in de kleinste dorpen over de hele wereld en zo bereikt het licht tegenwoordig in enkele dagen ook landen als de Verenigde Staten en Japan.

Willem van der Steeg, bestuurslid Nicolaaskerk: “Sinds 1986 wordt vlak voor Kerst door een kind het Vredeslicht ontstoken in de Geboortegrot in Bethlehem. De Geboortegrot bevindt zich in de Geboortekerk en is de plek waar Jezus is geboren. Vanuit Bethlehem gaat het licht vervolgens de wereld over. Normaal gesproken komen ongeveer 5.000 scouts vanuit 25 Europese landen jaarlijks naar Wenen om het licht persoonlijk in ontvangst te nemen. Zij geven het vervolgens aan andere groepen door. Zo ontstaat al meer dan 25 jaar vlak voor Kerstmis vanuit dat ene kleine vlammetje een oceaan van licht. Door de coronabeperkingen is het nu anders gegaan. Oostenrijk heeft dit jaar het licht opgehaald in Bethlehem en het aan de grens aan Duitsland gegeven. Duitsland heeft vervolgens het licht weer aan Nederland doorgegeven. Via provinciale ambassadeurs wordt het dan verder verspreid. Wij hebben het licht gekregen van de Zeeverkenners in Breukelen.”

Het Vredeslicht gaat over muren heen. Het scheen op de heropende Berlijnse Muur in 1989, stak vervolgens de grens van het voormalige IJzeren Gordijn over en werd in de jaren negentig in Oost-Europa verdeeld. Op de plaats waar een muur mensen jarenlang gescheiden hield, bracht het licht de bevolking weer bij elkaar. Ook aan de poorten van het voormalige concentratiekamp Auschwitz en bij Ground Zero in New York is het zichtbaar geweest. Het Vredeslicht doorkruist de moeilijke grens tussen Palestina en Israël en het komt ook vaak de gevangenismuren voorbij. Daarnaast vindt het zijn weg in rusthuizen en ziekenhuizen.

Van der Steeg: “Je kan het min of meer vergelijken met de Olympische vlam en iedereen die het wil kan onderdeel worden van de schakel. De bedoeling is om mensen met elkaar te verbinden. Als je wil, kan je bij ons het licht ontvangen via een brandende kaars in de Mariakapel. Op deze manier geven we het licht aan elkaar door en kunnen mensen het licht uit Bethlehem in hun huiskamer laten schijnen. Het Vredeslicht is een teken van hoop. Zo vormen we samen een keten van licht in een in meerdere opzichten donkere tijd.”

Van der Steeg geheel rechts met Koert-Jan de Weert van de Zeeverkenners (Zeeverkenners Johannes de Doper) uit Breukelen waar het licht werd aangestoken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk