Nicolaaskerk in Jutphaas wagenwijd open tijdens Open Monumentendag

Op Open Monumentendag van 9 en 10 september aanstaande zet de Nicolaaskerk in Jutphaas haar deuren weer wijd open. Dit zal gebeuren op 9 september van 09.00 tot 16.00 uur en op 10 september van 11.00 tot 16.00 uur. In dit weekend zijn ook 14 andere monumenten in Nieuwegein te bezichtigen.

In de Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg worden de klokken nog handmatig geluid. In het Monumentenweekend worden de klokken om 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur geluid. Ook op zondag, maar dan begint het klokluiden om 09.45 u vóór de viering van 10.00 uur. Belangstellenden mogen mee naar de klokkenzolder om te helpen luiden.

De Nicolaaskerk heeft een Maarschalkerweerd-orgel. Afgelopen voorjaar is er op diverse Maarschalkerweerd–orgels in ons land door organisten gespeeld en daarvan is nu een CD–box uitgegeven. Ook in de Nicolaaskerk zijn opnames gemaakt en gedurende het Monumenten-weekend zal deze muziek ten gehore worden gebracht.

In de kerk staan twee rolposters opgesteld, waarop de orgelkassen/deuren te zien zijn, die horen bij het orgelfront. Deze orgel kassen zijn in het Catharijnemuseum gehuisvest.

In het portaal van de kerk ligt een Labyrint: u loopt er regelmatig overheen. Het is weliswaar klein, maar u kunt het lopen en zult dan in het midden uitkomen. Neem er eens de tijd voor.

In de tijd dat de kerk gebouwd is werd het Bernulphusgilde opgericht mede door toedoen van de bouwpastoor Van Heukelum. Dit was nodig om ambachtslieden op te leiden tot het uitvoeren van toegepast kunstwerk in de kerk. De kopersmid Brom voorzag de kerk niet alleen van mooi koperwerk, maar ook van smeedijzeren versierselen, een prachtige gouden monstrans etc.

De Nicolaaskerk van binnen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren