Nepwapen zet politie op scherp op de A27 bij Nieuwegein

Gisteren trokken agenten alle registers open om zo snel mogelijk een gewapende verdachte op de A27 ter hoogte van Nieuwegein aan te houden. Later bleek dat het ging om een nepwapen. De politie tegenover onze redactie: ‘Dat nepwapens niet van echt te onderscheiden zijn, blijkt maar weer als bezorgde automobilisten vrijdagmiddag 112 bellen als zij op de A27 een auto zien rijden waarvan één van de inzittenden een vuurwapen in zijn hand heeft. Na zo’n vuurwapenmelding treden gelijk allerlei veiligheidsprocedures in werking. Dat wapen moet zo snel mogelijk van straat, maar ook zo veilig mogelijk. Zowel voor de omgeving als voor de agenten zelf.’

Agenten worden getraind op de manier waarop zij een gewapende verdachte moeten benaderen. Dat betekent onder andere dat zij de verdachte onder schot houden en zelfs moeten schieten als de bevelen die zij verdachte geven niet worden opgevolgd. De auto die was gezien in Nieuwegein kreeg een stopteken. De agenten pasten de BenaderingsTechniek Gevaarlijke Verdachten (BTGV) toe, boeiden de inzittenden en namen het wapen in beslag. Na de aanhouding bleek het te gaan om een speelgoedwapen en om twee mannen op weg naar carnaval.

‘Ze hebben er afstand van gedaan. Toen mochten ze gaan’, vertelt een woordvoerder van de politie.

Het nepwapen dat in beslag is genomen

Straffen voor nepwapens
Als je met een goedlijkend nepwapen op straat rondloopt dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, dan is dat een misdrijf. Je kunt tot wel negen maanden gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot 20.500 euro. Als je met een CE-goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook stevig: een geldboete die kan oplopen tot 8.200 euro.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk